Prøve for soppsakkyndige 2021 – Oslo

Praktisk info

Dato: 17.09.21

Tidspunkt: 09:00 - 16:00

Adresse: Schweigaards gate 34F, 0191 Oslo, Noreg

Forening: NSNF

Region: Landsdekkende

Pris fra: 650 kr

Ledere

Arrangementet er stengt for påmelding

En praktisk prøve for fremtidige soppkontrollører

Prøve for soppsakkyndige, avholdt siden 1953, er en prøve som Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF) gjennomfører hvert år og kan holdes på ulike steder i landet. Prøven er prøve i å identifisere sopp. Eksamensformen er muntlig. Enhver kan melde seg til Prøve for soppsakkyndige, bortsett fra dem som har deltatt på soppsakkyndighetskurs samme år.

Prøve for soppsakkyndige vil i år bli avholdt i Fredrikstad, Oslo, Stavanger, Bergen, Ålesund, Trondheim og på Gardermoen. De som må fly inn til prøven vil bli prioritert dersom det blir fullt på Gardermoen. Alle påmeldte vil også få informasjonen på e-post.

Meld deg opp til prøven på sted og dato du ønsker. Hver kandidat får 30 minutter til prøven. Du vil få tilsendt en e-post med klokkeslett og annen praktisk informasjon før prøven skal avholdes.

Sjekk med foreningen din om de har oppfølgingstiltak for å hjelpe deg med å bli klar til prøven. Slike tiltak kan inkludere spesialturer for kandidatene, mentorordning, deltagelse på ukentlige artsbestemmelsesmøter eller mulighet for å hjelpe til som assistent på soppkontrollen.

Sjekk med foreningen din om de har refusjonsordninger for kurs- og prøveavgift. Det er mange foreninger som har det.

Bruk dagene frem til prøven på å gå i skogen, gjerne sammen med de andre fra din forening som skal opp til prøven i år. Det er mye enklere å lære og repetere, dersom dere gjør det sammen!

Du kan ta kontakt med Lene Johansen på telefon 93823663, eller forbundets hovedtelefonnummer, dersom du har spørsmål eller annen behov for hjelp.

Eksamensressurser

Pensumliste for prøve for soppsakkyndige

Normlisten 2021

Retningslinjer for prøve for soppsakkyndige

Smittevernregler for prøve for soppsakkyndige

Norges sopp- og nyttevekstforbund anbefaler at du deltar på årets Høstsopptreff dersom du skal gå opp til prøven i høst. Arrangørene har laget et eget eksamensrom hvor du kan få prøve deg på tilgjengelige pensumarter i ro og mak på egen hånd. I tillegg har de laget egne turer med fokus på pensumarter for de som ønsker å forberede seg til prøven både lørdag og søndag.

I april ble det avholdt en manuduksjon der Jim-André Stene gikk igjennom alle pensumartene på fire timer. Målet med den eksamensforberedende forelesningen er at deltakerne skulle sitte igjen med en liste over hvilke arter de hadde god kontroll på, hvilke arter de måtte lese litt mer på og hvilke arter de virkelig bør jobbe på denne sesongen. Vi har laget et artskunnskapskartleggingsskjema du kan laste ned og krysse av underveis i forelesningen. Last ned i Excel-format dersom du ønsker å krysse av på datamaskin, eller PDF dersom du ønsker å skrive ut og fylle inn for hånd. Hele pensum på fire timer går fort, men vil gi deg god oversikt over hvilke arter du skal prioritere før eksamen.

Det kan også være nyttig å se foredraget Ugreie arter på eksamen fra vintersopptreffet 2019. Tor Erik Brandrud, Klaus Høiland og Kolbjørn Mohn Jenssen tok for seg noen av artene som kandidatene sliter mest med på prøve for soppsakkyndige år etter år.

Ikke vær bekymret for koronavirusepidemien. Foreløpig legger vi planer som om prøven kan avvikles som normalt. Dersom situasjonen endrer seg og myndighetene ber oss om å la være å avvikle prøven, vil vi ta stilling til spørsmålet på det tidspunktet. I mellomtiden er det bare å forberede seg, slik at du kan få et flunkende nytt ID-kort for soppsakkyndige med alle rettigheter i september!

Lykke til på prøven!

Oppmøtedetaljer

Inngang fra Platous gate eller Hollendergata. Døren er rett ved siden av rengjøringsbutikken.