Skogsmaking – grønt gull fra skog og strand på Inderøy

Praktisk info

Fra: 25.06.2022 10:00

Til: 26.06.2022 15:00

Adresse: Hellhaugan 343, 7670 Inderøy, Norge

Forening: NSNF

Region: Trøndelag

Antall ledige plasser: -3

Pris fra: 1600 kr

Ledere

Arrangementet er stengt for påmelding

Lær deg å skru på sansene i naturens spiskammer!

Bil med på en oppdagelse av skogens og strandengens smaker under kyndig og entusiastisk ledelse av Ane fra Villnis. Villnis holder til på småbruket Venåsen midt på Inderøy. Inderøy ligger vakkert til innerst i Trondheimsfjorden, med et av landets flotteste kulturlandskap. En frodig halvøy med lang strandlinje, dyp skog og rik historie.

Venåsen ligger midt på halvøya. Her har mange husmenn og kvinner hatt sitt livsgrunnlag, dyrket jorda, stelt sine husdyr og hentet materialer og råvarer fra naturen. Det er en tradisjon som Ane vil videreføre selv og la andre oppdage sammen med henne.

Hennes mål er å være et levende eksempel på en levevei der bæreevne og tilstedeværelse står i fokus. Ikke overforbruke, ikke feilbruke. Hun henter mat fra drivhus og kjøkkenhage, men det er de ville vekstene som er hennes største kjærlighet. Viltvoksende planter gir helse og trivsel gjennom sunn, velsmakende mat, fysisk aktivitet og mathygge.

Sammen med Trondheiim SNF  inviterer vi til to dager på Venåsen med matopplevelser, felles matlaging, sanking og spennende kunnskap om alle de plantene vi omgir oss med og som vi vet altfor lite om. Det helt konkrete opplegget vil vi bestemme når vi ser været, uten at det betyr værforbehold. Slik forbehold kan sankeren aldri ta… Så den eneste retten vi forbeholder oss er å forandre i programmet så vi får best mulig workshop.

Lørdag 25. juni: Bli kjent med skogen – og hverandre

Vi starter kl. 10.00 ved bålplassen på Venåsen. Presentasjon av kurset og kursdeltakere med noe vilt i koppen/ glasset og bite i.

Deretter går det slag i slag. Først et kurs om «Hvorfor ville nyttevekster» – om smak, næringsverdi og innholdsstoffer, miljø, variasjon i kosten, historisk perspektiv. Selve sankingen: regelverk, bærekraft, forholdsregler. Så er det ut å sanke. Skog, eng, hage.

Så er et selvsagt maten. Vi serverer lokalmat når det er pausemat og så langt det går i de ingrediensene som ikke er «ville». Tanken er å gi deltakerne smaken av landskapet rundt, både det ville og det domestiserte. Noe har Villnis laget på forhånd, men det morsomme på slike kurs er å selv lage det man skal spise i felleskap med de andre – av det man selv har sanket.

Dagen avsluttes cirka kl. 18.00 med felles middag med oppsummering og quiz. Etter dette blir det mer uformelt samvær for de som overnatter. Vi har 8 soveplasser fordelt på to glampingtelt og masse plass til egne telt og hengekøyer mellom trærne om været tillater. Se detaljer under Overnatting lenger nede.

Søndag 26. juni: Bli kjent med mat fra hav og strandeng

Vi starter dagen kl. 9:00 med frokost for dem som overnatter. Klokka 10:00 samles vi alle og begynner å fordype oss i den næringsrike og smakfulle maten i det våte element: tang og tare. Vi introduserer også strandvekster.

Etter lunsj med vill vri drar vi på sanketur på strandeng og fjæra. Dagen avslutter vi på Venåsen med oppsummering. Vi legger opp til å være ferdig til 15:00.

Tøy og annet utstyr:

Se an værmeldinga. Men regelen er at du må ha med deg praktisk og varmt tøy til variabelt trøndervær. Støvler er uansett bra, for de trenger du på i fjæra og på strandengen. Ta også med kniv eller saks og et nett/kurv som du kan bruke når du sanker planter, sopp, tang. Ta også med notatbok, penn og tegneutstyr.

Deltakeravgift

Deltakeravgiften er kr 1600,- medlemmer av Trondheim SNF,  kr 1800 for andre NSNF- medlemmer og kr 2100 for ikke-medlemmer. Avgiften dekker alle aktiviteter og all mat som beskrevet over. Vi har maks 20 deltakere på workshopen.

Transport

Tar du tog? Det er 18 km fra Røra stasjon til Venåsen. Det er ikke regelmessig kollektivtransport i området, så transport fra togstasjonen til Venåsen må deltakerne ordne med selv. Vi kan også formidle kontakt med andre deltakere med tanke på samkjøring.

Overnatting

Villnis har fine alternativer for overnatting.  Les om det her.  Overnatting er ikke inkludert i prisen, men kan bookes ekstra direkte med Ane hos Villnis.   Kontakt henne på post@viervillnis.no eller mobil 950 87 544

Du kan velge Glamping i skogkanten inkludert lokalmatkasse: kr 2400,- pr. telt  med plass til 4 personer.  Villnis har to slike telt.

Eller du kan ha med eget telt på mosen eller sette opp din egen hengekøye mellom trærne.  Plass til eget telt/ hengekøye: kr 150,- per pers.

 

Kontaktinfo:

Ane Marit Willmann, Villnis (post@viervillnis.no; 95087544)

Kirsti Mandal,  Trondheim sopp- og nyttevekstforening (kirsti@atlaskonsulting.no;  916 63 695)

Pål Karlsen, NSNF (pal@soppognyttevekster.no; 932 24 377)

 

Oppmøtedetaljer

Mer info finner du på Viervillnis.no