[AVLYST] Træna – et hav av mat

Foto: Northern Company

Praktisk info

Fra: 23.07.2022 08:00

Til: 24.07.2022 18:00

Adresse: Husøya, Træna, Norge

Forening: NSNF

Region: Nordland

Antall ledige plasser: 8

Pris fra: 2300 kr

Påmeldingsfristen for dette arrangementet var 01.06.2022 00:00

Workshop med sanking, tørking og matlagning med tang og tare

Bli kjent med fremtidens mat med  Zoe Christiansen og Anders Budde fra The Northern Company

Træna er en øygruppe utenfor Helgelandskysten, på kanten til Storhavet. Polarsirkelen kutter rett gjennom øyene som har midnattssol fra slutten av mai til midten av juli. Workshopen foregår på Bryggen på Husøy, hvor The Northern Company etablerer et matkultursenter med fokus på lokale råvarer og konservering med naturlige metoder som tørking, speking, røyking og fermentering. I medlemsbladet Sopp og nyttevekster hadde vi en artikkel om 2021-worksnhopen på Træna.   Den kan du lese her og bli inspirert!

Vi planlegger en Workshop med en spennende blanding av teori, praktisk arbeid , fantastisk natur og deilig mat! Den går over to hele dager:

Lørdag 23. juli:  Lær tangartene gjennom teori og sanking.
Vi møtes på Bryggen tidlig på morgenen hvor det blir introduksjon til tangartene som finnes i Norge og på Træna i særdeleshet. Vi forklarer biologien og teorien om tang generelt og snakker om hva vi kan forvente oss å finne på Træna i juli. Vi ser på ulike preserveringsmetoder og tester noen av metodene vi benytter i The Northern Company. Innen vi drar ut med båt serverer vi en deilig lunsj med noen av våre spesialiteter fra Selvær-menyen. Etter lunsj drar vi på sanketur til omkringliggende holmer, på slutten av dagen er vi tilbake på Bryggen hvor vi renser og prepper tangen. Det blir varm suppe og hygge på Bryggen.

Mat første dag:   Dag 1 serverer vi en deilig lunsj og senere på dagen etter turen med båt; en enkel varm suppe og hjemmelaget surdeigsbrød. Det blir mulig å kjøpe villbrygg, vin og øl til maten samt kaffe fra Træna Kaffebrenneri.

Søndag 24. juli:  Lær å lage mat med tang og tare

Dagen begynner kl 09:00. Vi forsetter der vi slapp kvelden før med prepping av tangen og gjennomgang av oppskrifter. Etter individuell lunsj og en pause, møtes vi igjen på Bryggen hvor vi forbereder et enkelt måltid med lokale råvarer og tang. Deretter har vi felles måltid og grill på Bryggen.

Mat andre dag: Dag 2 ordner dere selv med lunsj; men vi lager middag sammen på Bryggen. Vi skal bruke helt ferske råvarer fra Træna samt tangen vi nettopp har høstet. Det blir flere slags salater, dipp, grillet sjømat og dessert. Vi planlegger en hyggelig kveld sammen med bålpanne og fantastisk utsikt fra bryggen. Det blir mulig å kjøpe villbrygg, vin og øl til maten samt kaffe fra Træna Kaffebrenneri.

Tøy og annet utstyr:

Du må ha med deg praktisk og varmt tøy til variabelt øyklima ved polarsirkelen. Vi anbefaler å huske ullundertøy, genser og lue samt vindtett bukse og jakke. Hvis du vil fridykke eller ut i vannet må du ha en våtdrakt og gjerne dykkemaske, snorkel og svømmeføtter. Vadere er også en god løsning når man sanker i fjære. Vi setter brodder på støvlene for ekstra sikkerhet. Ta også med kniv eller saks og eventuelt et nett/kurv som du kan bruke når du sanker tang. Ta også med notatbok, penn og tegneutstyr.

Forbehold:

Planlegging og aktiviteter er knyttet opp mot værforholdene. Vi forbeholder oss retten til å forandre i programmet så vi får best mulig workshop.

Tidspunkter og opplegg

Om du ikke legger workshopen inn i sommerferien (anbefales!), så er dette den meste effektive reisemåten:

  • Fredag  22.7: Reisedag, ankomst på Træna med rutebåt fra Bodø eller Lurøy.  Linda Bekknes vil oppdatere når sommerrutene er klare.
  • Lørdag 23.7 og søndag  24.7: Workshop som beskrevet over
  • Mandag 25.7:   Hjemreiser – eller sjekke andre muligheter på Træna.  Du finner det på Tenk Træna

Midnattsolen gir lange dager og mange muligheter.  Det går an å avtale dykking og fisketur, men det beste er helt sikkert å legge inn en ekstra dag eller to til nyte alt man kan gjøre på disse spennende øyene.

Deltakeravgift

Deltakeravgiften er kr 2300,-  for medlemmer av NSNF, kr 2700 for ikke-medlemmer. Du kan bli medlem her. Deltakeravgiften dekker alle aktiviteter og all mat som beskrevet over. Vi har maks 14 deltakere på workshopen.

Overnatting

Vi har forhåndsbestilt noen rorbuer og rom. Det forutsettes at folk som reiser sammen, bor sammen. Man kan bli nødt til å dele rorbu med andre deltakere, men alle kohorter får egne soverom. Ta kontakt med post@soppognyttevekster.no for avtale om innkvartering, da vi nok har booket det meste som er mellom fredag 22. og mandag 25. juli. 

Overnatting er ikke inkludert i prisen. 

Træna har god informasjon om tilbudene, her er oversikten.   Det beste er selvsagt å finne et sted på Husøy, med det går også ferger mellom Husøy og Selvær.

Her kan du se en liten film om opplevelsen du kan forvente.

Tang og tare – et hav av mat –  Zoes kokebok

Northern Company – Zoes selskap

Kontaktinfo:

Pål Karlsen, NSNF  (pal@soppognyttevekster.no;   932 24 377)

Oppmøtedetaljer

Deltakerne får tilsendt mer info om eksakt tid og sted etterhvert.