Kvann-marmelade med sitron

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Vegetar, Sauser, Krydder og tilbehør og Desserter

Tilberedning: Konservere

Sankeråvare

Stikkord

Kvann søtt syltetøy marmelade

Om oppskriften

Hun er forfatteren bak bøkene Sopp, plukk og bruk, Sopp på tur og Fermentert mat, i tillegg driver hun nettsiden plukkogbruk.no og deler villig på sosiale medier. Hun er soppsakkyndig og er aktiv i Oslo og omland sopp og nyttevekstforening. 

Jeg har et sted i nærheten av hytta der jeg plukker fjellkvann. Denne marmeladen lagde jeg på hytta – uten strøm og vann – men det går jo helt fint! Kvann-marmeladen passer ypperlig til blåmuggost, men også til fenalår. På bildet har jeg laget litt fingermat av flatbrød med blåmuggost og fenalår – toppet med kvann-marmelade.

I denne oppskriften bruker jeg de små, myke stilkene som bladene sitter på og noen blader også.

Oppskriften gir om lag 4 dl marmelade.

 

 

Av Anne Elisabeth Scheen. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2021.

 

Sankeråvare

Kvann - Angelica archangelica

Ingrediens

100 g tynne kvannstilker og blader

3 dl vann

1 sitron

300 g syltesukker

frøene fra 1/4 vaniljestang (eller 1/2 ts vaniljesukker)

Fremgangsmåte

Start med å sterilisere glass og lokk. Jeg pleier å koke dem 10 min. Sett også en liten skål inn i kjøleskapet. Skålen bruker du senere til å sjekke at marmeladen har kokt lenge nok.

Skjær de myke kvannstilkene i syltynne skiver og ha i en kjele sammen med vannet. Kok opp og la det småkoke under lokk i 20 minutter. Skjær av alt skall på sitronen og del/hakk kjøttet i små biter. Ha sitronen oppi kjelen sammen med sukkeret og vaniljen. Kok opp og la småkoke til marmeladen «setter seg». Det tar noen få minutter. Gjør en geléprøve for å se om marmeladen er ferdig.

Geléprøven:

Hell en skje marmelade over på skålen og sett den tilbake i kjøleskapet. Vent et minutt. Dra en finger gjennom marmeladen på skålen. Dersom sporet etter fingeren blir værende, er marmeladen ferdig. Hvis marmeladen flyter sammen, må du koke litt til. Gjenta geléprøven til marmeladen er ferdig.

Hell marmeladen over på glass til de så vidt ikke renner over. Ha på lokk og skru til. La glasset stå 5 minutter før du snur det på hodet. La det stå opp ned og kjøle seg.