Faglitteratur nyttevekster | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Faglitteratur nyttevekster

Nyttevekstlitteratur, liste 2021

Det er viktig å ha en oppdatert flora og gjerne en som er skrevet spesielt for norske forhold. Bokbransjen er blitt slik at bøkene ofte har et kort liv på markedet, og tilbudet er i stadig endring. Vi oppdaterer derfor litteraturlisten årlig.

Dette er en enkel oversikt for deg som ønsker en bok for å orientere deg i nyttevekstenes verden ute i naturen.

Nettbutikken til Norges sopp- og nyttevekstforbund tilbyr noen av bøkene i litteraturlisten. Ellers er det beste å søke opp bøkene på internett, søk på litteratur – emne – nyttevekster eller spiselige vekster, og du har oversikten over de aller fleste.

Litteraturlisten er delt inn i fire kategorier. Oppslagsverk/feltbøker, sanking med oppskrifter, bærbøker og bøker om tang og tare.

Oppslagsverk som oppdatert flora, feltbøker og annen faglitteratur som beskriver planten botanisk med artskjennetegn, er grunnbøker som den seriøse sankeren bør skaffe seg en av. Her finner du et utvalg av bøker som er på markedet nå.

Oppslagsverk og feltbøker

GRØNNE, VILLE NYTTEVEKSTER I NORGE (KOMPENDIUM)

Anna-Elise Torkelsen, Hanne Edvardsen, Ulla-Britt Bøe,

Nikolai Kolstad og Per Marstad (foto)

 

Botanisk kunnskap om bladgrønnsaker, krydderplanter, teplanter og matpynt. Boka tar for seg botanisk systematikk for viktige plantefamilier og familienes kjennetegn. Det omfatter cirka 35 familier og 130 arter. Kompendiet beskriver plantenes morfologi (utseende) og økologi (voksesteder), og sier noe om historikk og tradisjon om plantenes bruk (etnobotanikk) og betydning for tidligere norsk kosthold. Det er også et kapittel om giftplanter. Dette er nødvendig kunnskap for alle sankere.

Kompendiet kan brukes som oppslagsbok av alle som er interessert i matplanter fra norsk natur, og er faglitteratur til kurset Botanisk kunnskap om spiselige ville vekster i Norge, som vil være det faglige grunnlaget for utdanningen av nyttevekstkyndige.

Selges i nettbutikken

 

ISBN: 9788269193510

Forlag: Norges sopp- og nyttevekstforbund

Utgitt: 2020 (1. utgave)

Sider: 165

GYLDENDALS STORE NORDISKE FLORA

Lennart Stenberg og Bo Mossberg (illustratør).

 

Gyldendals store nordiske flora er en omfattende flora med plantearter fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Færøyene og Spitsbergen. Floraen tar for seg både de plantene som vokser naturlig i nordisk natur, og innvandrede arter som har forvillet seg i nordisk natur.

 

Oppslagsverket gir opplysninger om plantenes utseende, størrelse, variasjoner, frekvens og økologi (hvor de vokser). 3. opplag (2018) har gjennomgått en fullstendig revisjon på bakgrunn av nye DNA-undersøkelser, slik at den gir helt oppdaterte opplysninger om slektskapet mellom plantefamiliene. Boka har illustrasjoner med tydelige detaljer, og viser artenes aktuelle utbredelsesområder.

 

ISBN: 9788205511392

Forlag: Gyldendal

Utgitt: 2018 (3. opplag)

Sider: 976

NORSK FLORA

Johannes Lid og Dagny Tande Lid

 

Norsk flora dekker 2880 av de høyere plantene med botanisk beskrivelse, artskjennetegn, økologi og utbredelse av plantene i Norge. Mange av artene er illustrert. Boka er uten fotografi av plantene, og er et godt oppslagsverk for nyttevekstsankeren med noe erfaring og for botanikere.

 

ISBN: 9788252160291

Forlag: Det Norske Samlaget

Utgitt: 2015 (7. utgave)

Sider: 1230

PLANTER OG TRADISJON – FLORAEN I LEVENDE TALE OG TRADISJON I NORGE

Ove Arbo Høeg

Ove Arbo Høeg (1898-1993) var professor i botanikk ved Universitetet i Oslo. Innen etnobotanikk i Norge var Høeg den ubestridte ener. Med boken Planter og tradisjon – Floraen i levende tale og tradisjon i Norge 1925-1973 (1974) presenterte han et standardverk, basert på bred folkeminneinnsamling og biologisk kunnskap. Boken kom i et lite opplag, og har det siste tiåret vært høyt priset om man var så heldig å finne den på et antikvariat.

Den nye utgaven er identisk med originalen, med to tillegg som setter boken inn i en historisk kontekst. Det er nytt forord av Liv Borgen og en presentasjon av forskningsprosjektet «Mennesker og planter – Nordens plantetradisjoner i fortid og fremtid» på Naturhistorisk museum, som har bidratt til finansiering av nytrykket.

Selges i nettbutikken.

ISBN: 820008930-4

Forlag: Norges sopp- og nyttevekstforbund

Utgitt: 2021

Sider: 751

Planter og tradisjon 2021 forside

MEDISINPLANTER I NORGE – HELSEBRINGENDE VEKSTER I NATUREN

Rolv Hjelmstad

 

Medisinplanter i Norge beskriver hvordan planter har vært brukt og fremdeles kan brukes som remedier mot små og store plager og sykdommer. Boken tar for seg den tradisjonelle bruken av plantene (etnobotanikk), artsbeskrivelse med oversikt over hvilke plantedeler som kan brukes, samt innholdsstoffer i plantene. Boken gir også en presentasjon av de giftige artene og beskriver både gift og forgiftningsforløp.

 

Hoveddelen av boken presenterer rundt 200 viltvoksende medisinplanter i Norge, der hver plante presenteres med bilde, en beskrivelse av utseende, informasjon om utbredelse, samt en omfattende omtale av hvordan planten har vært brukt som medisin og mat, både før og nå. Boken tar til orde for medisinsk bruk av planter. Du vil finne ulike anvendelsesmåter for medisinplanter og hvilke forsiktighetsregler du bør kjenne til ved bruk.

 

ISBN: 9788205419148

Forlag: Gyldendal

Utgitt: 2012

Sider: 422

GYLDENDALS NORDISKE FELTFLORA

Lennart Stenberg og Bo Mossberg (illustratør).

En håndbok som omfatter over 1000 ulike planter. Gyldendals nordiske feltflora inkluderer alle våre mest vanlige arter. Feltfloraen bygger på det Gyldendals store nordiske flora. Plantene beskrives i detaljerte akvareller og presenteres etter slektskap. Du finner opplysninger om størrelse, blomstringstid, typiske vokseplasser, viktige kjennetegn og aktuell utbredelse. Boken har også enkle bestemmelsesnøkler for den som vil artsbestemme planter på en sikker måte, samt tips om hvordan du samler planter til et herbarium. Med det hendige format er Gyldendals nordiske feltflora en praktisk felthåndbok, lett å ha i lomma eller i sekken på tur i skog og mark.

ISBN: 9788205511392

Forlag: Gyldendal

Utgitt: 2019 (4. opplag)

Sider: 318

SPISELIGE VILLE VEKSTER

Anna-Elise Torkelsen og Hermod Karlsen (illustratør).

 

En feltbok med 40 spiselige planter med naturtro illustrasjoner. Alle artene har en fakta-tekst med kjennetegn, voksested, sanketid, hvilke deler av planten som kan brukes og hvordan man bruker dem.

Det er videre informasjon om forvekslingsarter, hvor man har lov til å plukke, og om konservering og bruk av planter. Boka presenterer også giftige arter, slik at disse kan unngås.

Selges i nettbutikken

 

ISBN: 9788233120092

Forlag: Vigmostad Bjørke

Utgitt: 2017

Sider: 58

VELSMAKENDE VILLE VEKSTER

Anna-Elise Torkelsen og Hermod Karlsen (illustratør)

 

Velsmakende ville vekster er en praktisk feltbok som beskriver 40 spiselige ville vekster du kan sanke i naturen, til matpynt, krydder og te, med tips om innsamling. Du får kjennetegn, innholdsstoffer, sanketid og voksested og dessuten vite om det finnes giftige forvekslingsarter.

Selges i nettbutikken

 

ISBN: 9788249130405

Forlag: Vigmostad Bjørke

Utgitt: 2018

Sider: 58

UGRESS – ET VILT HERBARIUM- EMIL KORSMOS KLASSISKE PLANSJER

Liv Borgen

I boken er alle Korsmos plansjer samlet og presentert i rekkefølgen de opprinnelig ble tegnet i. For hver plansje følger en faglig oppdatert beskrivelse av hvor plantene kommer fra og hvor de vokser i dag, om deres kulturtradisjon og deres anvendelse som både medisin og mat. Plantene som ellers lukes ut, utgjør her et vilt herbarium.
Forfatteren Liv Borgen er professor emeritus i botanikk og har vært fungerende seksjonssjef for Botanisk hage i Oslo, hvor Emil Korsmo gjennomførte flere av sine ugresseksperimenter i mellomkrigstiden. Borgen har tidligere skrevet boken Botanisk hage 1814-2014.

ISBN: 9788279653844
Forlag: Nasjonalbiblioteket
Utgitt: 2020
Sider: 191

Sanking og oppskrifter

SANKEBOKA – VELSMAKENDE VILLE VEKSTER

Jørgen Ravneberg

 

Sankeboka er en pedagogisk og enkel bok å bruke i jakten på velsmakende nyttevekster. Jørgen Ravneberg er kokk og kjøkkensjef på Kolonihagen restaurant i Oslo, og har samlet 177 vekster som er viltvoksende i Norge. Ravneberg tar med de aller mest velsmakende vekstene vi har, sånn at du kan bruke boka til å skaffe deg gratis, smakfull mat, hvor enn du er i landet. I Sankeboka lærer du deg å identifisere disse ville vekstene, hvor de vokser og når du bør plukke dem. I boka beskriver Ravneberg hver av de 177 spiselige vekstene utførlig, og du får kunnskap om de viktigste kjennetegnene. Forfatteren har tatt gode fotografi av vekstene. Boka er også utstyrt med et utvalg grunnoppskrifter i et eget kapittel.

 

ISBN: 9788202606565

Forlag: Cappelen Damm

Utgitt: 2019

Sider: 415

AROUND THE WORLD IN 80 PLANTS

Stephen Barstow

Around the World in 80 Plants tar oss med på et engelskspråklig spiselig eventyr over alle kontinentene og introduserer oss for forfatterens 80 favoritter blant de flerårige matplantene. Hver plante har sin egen etnobotaniske historie å fortelle, inkludert sherpagrønnsaker fra Himalaya, sankede og skogsdyrkede grønnsaker fra samene i det arktiske Skandinavia, og en supergrønnsak fra maoriene på New Zealand. Det blir gitt en grundig beskrivelse av hver planteart og dens formering, kultivering og bruksområder.

 

Forfatterens utvalg er spiselig og dekorativt, og gjør Around the World in 80 Plants interessant for tradisjonelle hagebrukere og gartnere i tillegg til alle som er interessert i permakultur, skogshagebruk, sanking, slow-food, gourmetkjøkken eller etnobotanikk.

Selges i nettbutikken

 

ISBN: 9781856231411

Forlag: Permanent Publications

Utgitt: 2014

Sider: 304

NORGES SPISELIGE PLANTER OG BÆR – VILT, VAKKERT OG VELSMAKENDE FRA TIDLIG VÅR TIL SEN HØST

Edle Catharina Norman, Sofie Grøntvedt Railo og Line Monrad-Hansen (illustratør)

 

Norges spiselige planter og bær er en god nyttevekstbok som gir inspirasjon til å sanke og bruke ville vekster. I boka gir noen av Norges mest erfarne sankere en oversikt over de beste spiselige plantene. Det er vakre bilder og tydelige omtaler om de utvalgte vekstene. Boken inneholder gode tips for sanking, oppbevaring, matoppskrifter og tips om konservering.

 

ISBN: 9788272015991

Forlag: Stenersens forlag

Utgitt: 2015

Sider: 228

PLUKK SELV – SANKETIPS OG OPPSKRIFTER

Trond Svendgård og Linda Marie Krabberød (foto)

 

I denne boken får du sanketips for både skogen og skjærgården. Forfatteren er kokk og beholder kokkens perspektiv når han tar med leseren på tur. Bilder og veiledning følger årstidene. I boka får du tips om hvordan du plukker og oppbevarer det du finner. Du får også mange av forfatterens egne oppskrifter med ville vekster.

Dette er en bok med mange illustrasjoner og gir tydelig informasjon, også til en nybegynner uten avansert utstyr.

 

ISBN: 9788202572280

Forlag: Cappelen Damm

Utgitt: 2018

Sider: 253

HÅNDPLUKK – EN GUIDE TIL SPISELIGE VILLE VEKSTER MED OPPSKRIFTER

Kristin Helene Randulff Nielsen, Magnus Slagsvold Støre og Siren Lauvdal (foto)

 

Ta med deg denne boken på søndagstur og lær om spiselige planter du finner i veikanten, i skogen, på fjellet og ved kysten. Nordmenn liker å gå på tur, og vi har lang tradisjon for matauk. Håndplukk er en bok som oppfordrer deg til å se, spise og nyte naturen rundt deg. Forfatteren Kristin Helene Randulff Nielsen har de siste årene plukket ville vekster for flere kjente Oslo-restauranter. Med seg på laget har Kristin kokken Magnus Slagsvold Støre, som lager gode retter av nyttevekstene. Det meste kokes og spises ute, på fjellet, ved sjøen, i skogen eller rundt bygården der Kristin bor, sentralt i Oslo.

 

ISBN: 9788205545274

Forlag: Gyldendal

Utgitt: 2020 (2. utgave)

Sider: 303

VILTVOKSENDE OG VELSMAKENDE – MAT OG MODERNE KJERRINGRÅD

Lisen Sundgren og Nadia Nörbom (illustratør)

 

Viltvoksende og velsmakende er en feltguide til å identifisere spiselige vekster. Boken inneholder beskrivelser og illustrasjoner av 95 vekster. Hver vekst beskrives botanisk med kjennetegn, hvordan og når den høstes, dens lukt og smak, sammen med hvordan den brukes og oppbevares. I boken er det også fine oppskrifter samt råd og oppskrifter til hudpleie og husråd med lange tradisjoner.

 

ISBN: 9788205508460

Forlag: Gyldendal

Utgitt: 2018

Sider: 255

FRA NATURENS SPISKAMMER

Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley

 

Boken presenterer femti spiselige ville vekster du finner her i landet. Den viser hvordan man kan bruke de ulike vekstene i en matrett, som krydder eller bare som garnityr. I boken er det fotografier av alle plantene, sammen med en introduksjonstekst til hver vekst som beskriver planten, slik at den skal være enkel å finne. Boken har mer enn 75 oppskrifter.

 

ISBN: 9788205491779

Forlag: Gyldendal

Utgitt: 2016

Sider: 304

VANLIGE NYTTEVEKSTER

Irene Karlsen

Irene Karlsen er en av drivkreftene i Miraculix sopp- og nyttevekstforening i Finnmark. I denne boka gir hun oss anledning til å stifte nærmere bekjentskap med våre vanligste nyttevekster. Tro, overtro og kjerringråd får brynet seg mot dagens viten. Tidligere tiders bruk må tåle møtet med moderne smak og kunne tilpasses vår travle hverdag. I boka får du tips og enkle oppskrifter på hvordan vi kan bruke ulike nyttevekster til mat og drikke, hud- og hårpleie, og mot små hverdagsplager.

Selges i nettbutikken https://soppognyttevekster.no/nettbutikk/

 

ISBN: 9788230341155

Forlag: To typer AS

Utgitt: 2019

Sider: 119

GRATIS MAT – 50 VILLE OG VELSMAKENDE VEKSTER

Ellen-Beate Wollen

Denne boka gir deg en oversikt over 50 ville vekster du kan putte i spannet neste gang du går tur, uansett årstid. Boken inneholder et mangfold av oppskrifter samt gode råd om sylting, safting, tørking og oppbevaring. Du får også vite hvilke planter som har medisinske egenskaper.

 

ISBN: 9788272015533

Forlag: J.M. Stenersens Forlag

Utgitt: 2014

Sider: 206

PLUKK VILLE MATVEKSTER – SMAKFULLE OPPSKRIFTER FRA NATURENS KJØKKEN

Beate Slipher

I denne boken tar Beate Slipher deg med gjennom årstidenes gang, forteller hva som finnes hvor og når, og gir praktiske råd til turen.

I tillegg får du mange oppskrifter. Boken gir også innblikk i plantenes forunderlige historie og gamle nytteveksttradisjoner. Hvert planteslag blir fyldig behandlet med bilder og beskrivelse som fremhever sikre kjennetegn og gjør det enkelt å plukke og trygt å spise.

 

ISBN: 9788203297120

Forlag: Aschehoug

Utgitt: 2018

Sider: 144

NORSK SMAK – VÅRE VILLE KRYDDERVEKSTER

Kari Vetlesen

 

Denne boken er som et krydderleksikon med oversikt over rundt 50 viltvoksende kryddervekster i Norge. Inneholder både vekster som opprinnelig er hjemmehørende i Norge, og innførte arter som finnes forvillet. Plantene er presentert i alfabetisk rekkefølge og har til felles at alle kan benyttes som krydder og smakstilsetning i mat og drikke. Boken har også oppskrifter for bruk i mat, sauser og saft. Plantene presenteres med artskjennetegn, voksesteder samt hvordan de kan brukes i mat, drikke og innen folkemedisin. Boken har også et eget kapittel om botanikk og er rikt illustrert med tegninger og fotografier.

 

ISBN: 9788282113779

Forlag: Vega forlag

Utgitt: 2014

Sider: 220

DEN STORE HØSTEBOKA

Kirsten Winge

Boken inneholder 100 oppskrifter med smaker rett fra naturen. Den store høsteboka gir deg alt du trenger å vite for å finne, høste og tilberede en lang rekke bær og vekster som vokser over hele landet. Tradisjonelle metoder og oppskrifter får en ny vri med fremgangsmåter forfatteren har utviklet gjennom en årrekke. Kirsten Winge har lang erfaring som sanker, jeger, biolog og villmarkskokk. Hun gir gode høstetips for nesten hele året.

 

ISBN: 9788241911071

Forlag: Vigmostad Bjørke

Utgitt: 2017

Sider: 179

Bær

DEN LILLE BOKEN OM BÆR

Anna-Elise Torkelsen og Hermod Karlsen (illustratør)

 

Den lille boken om bær er en praktisk feltbok med beskrivelse av over 20 spiselige bær du kan sanke i myr og mark, i skogen og på fjellet. Alle er naturtro illustrert med både blomst og bær – og har en faktatekst med kjennetegn, voksested, sanketid og bruk, samt forvekslingsarter. I tillegg er det gjort plass til smakløse og giftige bær slik at disse kan unngås. Boka gir også tips og råd om hvor du har lov å plukke og om konservering og bruk av fangsten.

Selges i nettbutikken

ISBN: 9788281736412

Forlag: Exlibris media

Utgitt: 2015

Sider: 55

BÆRBOKA

Kirsten Winge

 

I Bærboka finnes alt man trenger av kunnskap og inspirasjon for å kunne høste og konservere alle våre bærslag. Du får en rekke gode tips om safting, sylting og andre konserveringsmetoder. Boka har 247 oppskrifter på hvordan du lager retter og drikker av bær. Den tar for seg alle bær du finner i hager og ute i naturen. I tillegg til de vanlige sortene tar boka også for seg mindre vanlige bær, som hegg, krekling, kreker, teiebær og rypebær. Kirsten Winge er biolog og anerkjent villmarkskokk. Hun er kjent og prisbelønt for flere kokebøker basert på råvarer fra naturens spiskammer.

 

ISBN: 9788241909597

Forlag: Vigmostad Bjørke

Utgitt: 2013

Sider: 239

MOLTETUR

Kirsten Winge

 

Dette er boka for alle molteentusiaster! Her får du tips for en vellykket bærtur og allsidig tilberedning av moltene som havnet i bøtta. Boka gir gode råd om hvor og hvordan du skal lete for å berge julekveldsmoltene. Leseren vil finne mange gode turtips og fakta om molteplantens biologi og dens plass i folkemedisinen. Her finner du også 30 oppskrifter som inspirerer til både tradisjonell og nyskapende bruk av moltebær.

 

ISBN: 9788241950605

Forlag: Vigmostad Bjørke

Utgitt: 2020

Sider: 64

BÆRPLUKKINGENS GLEDER

Øyvind Stranna Larsen

Boken behandler alle sider ved plukking og bruk av viltvoksende bær. Erfarne bærplukkere deler både nyttige og underholdende råd og historier. Mange praktiske råd om hvor man finner bærene, presentasjon og omtale av utstyr. Fyldig framstilling av bærplukkingens kulturhistorie, informasjon om bær og helse og viktige lovregler for bærplukkeren. Ca. 50 spennende bæroppskrifter. Du får også Ingrid Espelid Hovigs yndlingsbær, og en oppskrift fra henne.

Tang og tare

GRATIS MAT FRA HAVET

Ellen-Beate Wollen

 

Havet langs norskekysten byr på mange delikatesser. Denne boka gir en oversikt over spiselige planter og dyr som du finner i og ved havet. Boka tar for seg alt fra planter i strandsonen, tang og tare i fjæra samt forskjellige skalldyr og fisk. Strandplanter er fine å bruke som krydder og smakstilsetning i salater, og som tilbehør til og ingrediens i fiske- og skalldyrretter.

Tang og tare er ikke bare næringsrikt, det er også smakfullt og godt. Forfatteren viser fram det store mangfoldet vi finner nær oss og mange måter å tilberede det på. Boka inneholder over 70 oppskrifter basert på strandplanter og sjømat.

 

ISBN: 9788272016523

Forlag: J.M. Stenersens Forlag

Utgitt: 2019

Sider: 213

BESTEMMELSESNØKKEL FOR TANG OG TARE

Roy Nordbakke

 

Bestemmelsesnøkkel for tang og tare tar utgangspunkt i de artene man erfaringsmessig kan finne på ekskursjon i fjæra og ved innsamling med kasterive. Artstilfanget favner hele norskekysten fra Skagerak til Finnmarkskysten. Hver art eller gruppe har også en kort informativ tekst om økologi og utbredelse i Norge. Sidene er plastbelagt og egner seg derfor godt til røff skolebruk og undervisning utendørs.

 

ISBN: 9788203308581

Forlag: Aschehoug

Utgitt: 2002

Sider: 24