HVORDAN LYKKES MED SOPPDYRKING HJEMME | Norges sopp- og nyttevekstforbund

HVORDAN LYKKES MED SOPPDYRKING HJEMME

Du er kanskje en av de som har lyst å komme igang med dyrking eller så har du faktisk allerede kjøpt ett av våre tre dyrkesett i butikken vår:

NB: Vi minner om at dette er ferskvare og vi har derfor satt datoer for utsendelser fra 11.des for å sikre av varene kommer frem med Posten før jul. Merk at om du bestiller andre varer samtidig vil disse også sendes 11.des. Evt kan du gjøre 2 bestillinger.

Veiledning for å komme igang med dyrking:

Print ut Veiledning dyrkesett standard her.

Dyrkeposen bør legges kjølig, feks i kjøleskap 1-6 grader, i 1-2 døgn for å sette i gang prosessen.

Temperatur: 13-23 grader
Vanning: Spray godt på veggene, ikke direkte på soppen.
Lufting: 3-5 ganger dagen

Det begynner å komme sopp etter rundt 1-3 uker.
OBS!
1. Det kan være store variasjoner i utseende på soppen.
2. Om dyrkesettet ikke skal brukes med en gang, bør det stå kjølig, 1-6 grader.
Se en instruksjonsvideo for soppdyrking.

Trinn 1.

Skjœr et hull på ca 5-10cm diameter i pappesken der du ønsker at soppen skal vokse ut. Står den på høykant, tar den mindre plass på benken. Dyrkesettet ligger i en pose, og man skal ikke ta noe ut fra denne posen.

Skjær en ‘X’ på ca. 5-10 cm diameter i plasten med en skarp kniv eller saks. Fyll en sprayflaske med kaldt springvann og spray rikelig på plasten der du skar ‘X’-formen. Sprut settet ditt minst to ganger daglig – mer hvis du er i et spesielt tørt klima. (Hvis soppen begynner å vokse, men tørker opp og dør, kan vekstforholdene dine være for tørre, og du bør lage et «minidrivhus»!).
Plasser settet ditt på det mest fuktige stedet i hjemmet ditt og utenfor direkte sollys. Vi foreslår å sette det på en kjøkkenbenk nær en vask. Sopphyfene vil merke oksygenet i luften og produsere sopp «primordia», et annet ord for
«baby sopp».

Det tar vanligvis 5-14 dager før soppen begynner vokse ut av kuttet. Når soppen begynner å danne seg, vil soppen vokse raskt. Så når du ser de første soppene, bør du holde øye med dem. Jo varmere miljøet er, desto raskere vil de vokse. Soppene bør være klare til høsting etter 3-10 dager.

Høsting
Ved piggsvinsopp/Lion’s Mane: når piggene er 1,5-3 mm lange.
Alle andre sopper: når hatten på soppen begynner å vrenge seg oppover.
Obs, alle soppene slipper sporer om man glemmer å plukke dem i tide!

Dyrkeposen kan potensielt gi 1-3 avlinger. Etter soppen er høstet, teip igjen det gamle kuttet og gjenta prosessen.
Dersom det ikke kommer antydninger til sopp i løpet av 15-16 dager, anbefaler vi å kontakte oss på post@soppkompaniet.no eller i chat på Facebook Messenger.

Tre tips for å lykkes med å dyrke sopp hjemme!

1) Temperatur!

Sørg for at det ikke er plassert et sted hvor det er for varmt. Optimalt for de fleste av våre dyrkesett er 15-20 grader, men de fleste tåler noen grader over eller under. Når det er for varmt, for eksempel som følge av direkte sollys, er det fare for at overflaten ved kuttet tørker ut. Dette skaper en skorpe som gjør det vanskelig for soppen å trenge gjennom.

Det følger med en plastpose i dyrkesettet som vi anbefaler å bruke som et «fuktighetstelt». Dette er spesielt viktig dersom man bor i et særlig tørt klima. Bor man et sted på Vestlandet med høy luftfuktighet klarer man seg gjerne uten.

Høy luftfuktighet er spesielt viktig den første uken etter man har laget et kutt i dyrkesettet.

Høy temperatur (20-25 grader) gir raskere vekst og en blekere sopp, mens lavere temperaturer (14-18 grader) gir noe treigere vekst, men klare og fine farger!

2) Luft!

Etter hvert som soppen begynner å vokse ut av kuttet, er det viktig å gi den masse frisk luft, men pass samtidig på at den ikke tørker ut. Hvis du har brukt et fuktighetstelt, kan du dra det 5-10 cm over kuttet, slik at det er god gjennomstrømming av luft. Luft så mange ganger du orker i løpet av en dag. Et typisk tegn på at det er for lite tilgjengelig luft er at stilken på soppen strekker seg (for å leite etter luft). Soppen er som oss mennesker, dem puster inn oksygen og puster ut CO2. De kan rett og slett bli kvelt dersom de ikke får nok frisk luft.

dyrke sopp østers soppkompaniet.                dyrke lions mane soppkompaniet

3) Lys!

Det er mange som tror at sopp trives best i en mørk kjeller, men dette stemmer ikke. Spesielt ikke for soppen vi ønsker å dyrke. De tar gjerne indirekte sollys eller en hvilken som helst lampe i 12-14 timer i døgnet. Har du noen vekstlys liggende, kan dette med fordel brukes for å få store fine hatter.

Alle disse variablene spiller inn på hvordan soppen ender opp med å se ut. Sopp er en finurlig skapning som tåler variasjoner i klima, men den endrer utseendet sitt deretter. Derfor er det ikke uvanlig at soppen man dyrker hjemme ser noe annerledes ut enn det man gjerne har sett på bildene våre.

Produktet er levert av Soppkompaniet.

Prosessen med å dyrke sopp fra sporer til frukt kan være vanskelig uten riktig utstyr. I deres produksjon har de en stor hall hvor de blander substratet og putter det i poser. Deretter pasteuriseres substratet og tas ut i et renrom/lab hvor de inokulerer substratet med mycel foran en avtrekksbenk. Etter rundt tre uker i inkubasjon, så er disse dyrkeposene klare til frukting i våre dyrkerom.

Lykke til med dyrkingen!