Artenes oppfinnelse – om Carl von Linné

Foto: By Carl Linnaeus - picdatabase.com (bearbeitet), Public Domain

Praktisk info

Dato: 04.03.21

Tidspunkt: 20:00 - 21:00

Forening: NSNF

Region: Landsdekkende

Pris fra: kr

Ledere

Arrangementet er stengt for påmelding

Nettforedrag med Klaus Høiland

I årtusener har vi studert naturen rundt oss, men det var faktisk først på 1700-tallet vi fikk et felles internasjonalt system for identifisering av planter og dyr. Før svenske Carl von Linné dukket opp på 1700-tallet var det ingen som systematisk undersøkte deres innbyrdes slektskap eller prøvde å finne et felles navnesystem.  Et enormt arbeid lå bak Linnés systematiske gjennomgang av livsformer. I alt 8 000 planter og 6 000 dyr ble beskrevet og plassert i systemet. Men sopp likte han ikke. Grunnene var sikkert mange, men først og fremst fordi de var vanskelige å klassifisere.  En videre utvikling av plantesystematikken resulterte i 1753 i utgivelsen av “Species plantarum”, en banebrytende oversikt over botanisk navngivning.

Klaus Høiland er professor emeritus ved Institutt for biovitenskap på Universitetet i Oslo. Han favner bredt i sine interesser og er kjent som en glitrende og engasjerende foreleser som vi gjerne slipper til med nye nettforedrag.

Denne gangen er det altså en presentasjon av Linné og hans arbeid med taksonomiene.  Men bare så det er sagt:  Det kommer ikke til å handle om Linné-benken i Botanisk hage. Den har Klaus allerede skrevet en artikkel om, som ble trykket i siste utgaven av Biolog – tidsskriftet til Norsk Biologforening.  Les den her.

Om møtet:

Møtet vil bli arrangert i videokonferanseprogrammet Zoom.  Lenken finner du nederst her, pluss at du får tilsendt lenken i e-posten med bekreftelsen på at du har fått plass på foredraget.  I tillegg sender vi ute en påminnelse dagen før selve foredraget.  Har du ikke fått påloggings-informasjon, sjekk først søppelposten din og så ta kontakt med møteleder på den oppgitte mailadressen.

Zoom fungerer i alle nettlesere.  Med direktelenken kan du logge rett inn gjennom nettleseren din. Du kan laste ned programmet til maskinen din,  det er gratis. Det finnes også en app for mobiltelefonen. Du finner appen på Google Play eller Appstore.  For de fleste går det glatt å komme seg på Zoom.  Men om det skulle butte, så har vi laget en kort introduksjon (7 min) som går gjennom pålogging og hvilke knapper du har å spille på mens du er inne i møtet.

Møtet begynner presis.  Vi regner med å holde på cirka en time.  Det blir ikke gjort opptak for senere visning.

PS! Pass på å skrive inn e-postadressen din riktig. Vi har lagt merke til at vi har fått en del e-poster i retur fordi adressen er feil.

Lenke for direkte pålogging: https://zoom.us/j/96727764839?pwd=WkorejlwSTR4bldwTnZDOTMyb3pFZz09

ID og passord for innlogging:

Meeting ID: 967 2776 4839

Passcode: 739279