Prøve for soppsakkyndige 2023 Ålesund

Eksamen 2022 Bergen Foto: Lene Johansen. Foto: Lene Johansen

Praktisk info

Dato: 26.09.23

Tidspunkt: 00:00 - 00:00

Adresse: Kirkegata 33, Ålesund, Norge

Forening: NSNF

Region: Møre og Romsdal

Pris fra: 650 kr

Ledere

Arrangementet er stengt for påmelding

Prøve for soppsakkyndige, avholdt siden 1953, er en prøve som Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF) gjennomfører hvert år og kan holdes på ulike steder i landet. Prøven er en praktisk prøve i å identifisere sopp. Eksamensformen er muntlig. Enhver kan melde seg til Prøve for soppsakkyndige, men vi anbefaler at en har tatt et kurs, og brukt mye tid på å bli kjent med pensumartene, før en melder seg til prøven.

Prøve for soppsakkyndige vil i år bli avholdt:

Oslo (25.-27. september)

Ålesund (26. september)

Trondheim (23.-24. september)

Meld deg opp til prøven på det stedet du ønsker. Hver kandidat får 30 minutter til prøven. Frist for påmelding er 15. august. Etter påmeldingsfristen vil det bli sendt ut link der du kan melde deg på en bestemt dato og tidspunkt, og du vil få tilsendt en e-post med annen praktisk informasjon før prøven skal avholdes.

Prøvene tar utgangspunkt i pensumlisten 2023. Årets endringer er i merket med rødt. Link lenger nede. 

Legg følgende inn i kommentarfeltet ved påmelding: Hvor reiser du fra for å ta prøven?

Ta kontakt med din lokale forening

Sjekk med foreningen din om de har oppfølgingstiltak for å hjelpe deg med å bli klar til prøven. Slike tiltak kan inkludere spesialturer for kandidatene, mentorordning, deltagelse på ukentlige artsbestemmelsesmøter eller mulighet for å hjelpe til som assistent på soppkontrollen. Mange foreninger har refusjonsordninger for kurs- og prøveavgift. Sjekk med din forening om det gjelder der.

Bruk dagene frem til prøven på å gå i skogen, gjerne sammen med de andre fra din forening som skal opp til prøven i år. Det er mye enklere å lære og repetere, dersom dere gjør det sammen!

Eksamensressurser

Det er siste versjon av pensum- og normliste som legges til grunn for prøvene. Endringene som ble gjort i år er markert med rødt:

Pensumliste for prøve for soppsakkyndige 2023

Normlisten 2023

Retningslinjer for prøve for soppsakkyndige

Det vil bli gitt tilbud om en nettbasert gjennomgang av endringene og de nye artene i pensumlistene til alle som melder seg på prøven. Invitasjon til denne kommer etter fristen for påmelding har gått ut.

Det kan være nyttig å se foredraget Ugreie arter på eksamen fra vintersopptreffet 2019. Tor Erik Brandrud, Klaus Høiland og Kolbjørn Mohn Jenssen tok for seg noen av artene som kandidatene sliter mest med på prøve for soppsakkyndige år etter år.

 

 

Lykke til på prøven!