Skogsmaking – grønt gull fra skog og strand på Inderøy

Foto: Pål Karlsen

Praktisk info

Fra: 26.06.2021 10:00

Til: 27.06.2021 15:00

Adresse: Hellhaugan 343B, 7670 Inderøy, Norge

Forening: NSNF

Region: Trøndelag

Pris fra: 1500 kr

Arrangementet er stengt for påmelding

Lær deg å skru på sansene i naturens spiskammer

Bil med på en oppdagelse av skogens og strandengens smaker under kyndig og entusiastisk ledelse av Ane og Geir Arne fra Villnis. Villnis holder til på småbruket Venåsen midt på Inderøy. Inderøy ligger vakkert til innerst i Trondheimsfjorden, med et av landets flotteste kulturlandskap. En frodig halvøy med lang strandlinje, dyp skog og rik historie.    Her kan du lese det siste nyhetsbrevet fra Villnis.

Venåsen fra luften

Venåsen ligger midt på halvøya. Her har mange husmenn og kvinner hatt sitt livsgrunnlag, dyrket jorda, stelt sine husdyr og hentet materialer og råvarer fra naturen. Det er en tradisjon som Ane og Geir Arne vil videreføre selv og la andre oppdage sammen med dem.

Deres mål er å være et levende eksempel på en levevei der bæreevne og tilstedeværelse står i fokus. Ikke overforbruke, ikke feilbruke. De henter mat fra drivhus og kjøkkenhage, men det er de ville vekstene som er deres største kjærlighet. Viltvoksende planter gir helse og trivsel gjennom sunn, velsmakende mat, fysisk aktivitet og mathygge.

Vi inviterer til to dager på Venåsen med matopplevelser, felles matlaging, sanking og spennende kunnskap om alle de plantene vi omgir oss med og som vi vet altfor lite om. Det helt konkrete opplegget vil vi bestemme når vi ser været, uten at det betyr værforbehold. Slik forbehold kan sankeren aldri ta… Så den eneste retten vi forbeholder oss er å forandre i programmet så vi får best mulig workshop.

Lørdag 26. juni: Bli kjent med skogen – og hverandre

Vi starter kl. 10.00 ved bålplassen på Venåsen. Presentasjon av kurset og kursdeltakere med noe vilt i koppen/ glasset og bite i.

Deretter går det slag i slag. Først et kurs om «Hvorfor ville nyttevekster» – om smak, næringsverdi og innholdsstoffer, miljø, variasjon i kosten, mat med historie. Selve sankingen: regelverk, bærekraft, forholdsregler. Så er det ut å sanke. Skog, eng, hage.

Så er et selvsagt maten. Vi serverer lokalmat når det er pausemat og så langt det går an i de ingrediensene som ikke er «ville». Tanken er å gi deltakerne smaken av landskapet rundt, både det ville og det domestiserte. Noe har Villnis laget på forhånd, men det morsomme på slike kurs er å selv lage det man skal spise i felleskap med de andre – av det man selv har sanket.

Dagen avsluttes med felles middag med oppsummering og quiz. Programmet avsluttes cirka kl. 18:00.   Etter dette blir det mer uformelt samvær for dere som overnatter.  Vi har 10 soveplasser og masse plass til telt (og hengekøyer mellom trærne om været tillater) og håper på fullt hus.  Se detaljer under Overnatting lenger nede.

Kjenner du smaken av skjørbuksurt? Den vil du like!

 

Søndag 27. juni: Bli kjent med strandengen

Vi starter dagen kl. 09:30 sammen med Rita Paltiel fra Blad & Blom.  Hun stiller med «Teseremoni – bli kjent med smaksspekteret rundt oss gjennom te».  Urtetéen består av få ingredienser og på den måten får smakene fra hver enkelt urt en mulighet til å skinne. Urtene håndplukkes, tørkes og oppbevares uten å knuses. Slik vil du se urtene i sin helhet når du brygger teen din og virkelig lære å kjenne vekstene.  Her kan du bli inspirert til selv å  lage dine  egne teblandinger.

Hvis man aktivt vil ta i bruk nyttevekstene på kjøkkenet er det viktig å få en grunnleggende forståelse av naturen som smaksetter og hvilke smaksnoter vi finner i de viltvoksende vekstene. Utgangspunkt bl.a. i smakskartet fra Plukkselv.no.

Etter lunsj med vill vri drar vi på sanketur på strandeng og fjæra. Arter fra kurset. Vi lager lunsj på bål i fjæra (fiskesuppe med tang).

Dagen avslutter vi på Venåsen med oppsummering. Vi legger opp til å være ferdig til 15:00

Tøy og annet utstyr:

Se an været i dagene før. Men regelen er at du må ha med deg praktisk og varmt tøy til variabelt trøndervær. Støvler er uansett bra, for de trenger du på strandengen. Ta også med kniv eller saks og et nett/kurv som du kan bruke når du sanker planter, sopp, tang. Ta også med notatbok, penn og tegneutstyr.

Deltakeravgift

Deltakeravgiften er kr 1800,- for vanlige medlemmer,  kr 1500,- for medlemmer av Steinkjer SNF og kr 2100 for ikke-medlemmer. Avgiften dekker alle aktiviteter og all mat som beskrevet over. Vi har maks 20 deltakere på workshopen.

Workshopen arrangeres i samarbeid med Steinkjer sopp- og nyttevekstforbund.  Du kan bli medlem her.

Overnatting

Villnis har fine alternativer for overnatting.  Dette er ikke inkludert i prisen, men kan bookes ekstra under påmeldingen.

  • Glamping i skogkanten: kr 2400,- pr. telt (2 telt med plass til 4 personer i hvert telt)
  • Soverom med dobbeltseng (to senger, så rommet kan deles): kr 600,- for rommet
  • Plass til eget telt/ hengekøye: kr 150,- per pers.

Transport

Tar du tog?  Det er 18 m fra Røra stasjon til Venåsen. Villnis tilbyr transport, men det må du booke direkte med dem. De har en minibuss som tar opp til 16 passasjerer. Prisen vil avhenge av hvor mange som kan hentes samtidig.  Vi kan også formidle kontakt med andre deltakere med tanke på skyss.

Kontaktinfo:

Ane Marit Willmann, Villnis (post@viervillnis.no; 95087544)

Ulla-Britt Bøe, Steinkjer SNF (ulla.britt.boe@gmail.com; 997 97 681

Pål Karlsen, NSNF (pal@soppognyttevekster.no; 932 24 377)

 

Ane og Geir Arne på kvitkrull-sanking.

 

 

Oppmøtedetaljer

Gateadressen er Hellhaugan 343, 7670 Inderøy.