Til presse | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Til presse

For oss er det veldig viktig at informasjon om mat- og giftsopper presenteres korrekt i media. Bruk gjerne våre tekster, det eneste vi forventer tilbake, er at Norges sopp- og nyttevekstforbund krediteres. Lenk gjerne opp til hjemmesiden vår også. For bilder, kontakt administrasjonen på post@soppognyttevekster.no, så skal vi hjelpe deg så godt vi kan.

Soppkontroller

De første soppkontrollene åpner 10. august. Du finner en fullstendig liste over soppkontrollene på soppkontroll.no. Der kan man også få en brosjyre der de viktigste matsoppene og giftsoppene er beskrevet.

Alle lokalforeningene arrangerer gratis soppturer i løpet av sesongen. Sjekk med den enkelte lokalforening for å finne ut når de skal på tur.

Dersom du trenger informasjon ut over det som finnes i dette notatet, vennligst ta kontakt med Norges sopp- og nyttevekstforbund.
+47 922 66 276 eller post@soppognyttevekster.no.

Vi kan hjelpe deg å komme i kontakt med kilder som kjenner lokale forhold i ditt mediemarked. Oversikt over våre lokalforeninger finner du under medlemsforeninger.

Den digitale soppkontrollappen kan lastes ned via App Store eller Google Play. Det finnes også en web-app, som kan brukes på soppkontroll.no.
Den digitale soppkontrollen vil være bemannet i soppsesongen, en periode som har blitt utvidet siden starten. I 2018 var appen åpen i åtte uker, i 2022 var appen åpen fra 1. juli til 31. oktober, altså 18 uker.

Appen skal hjelpe brukerne å avgjøre om de har funnet matsopp. Brukerne vil få beskjed om hvilken matsopp de har funnet, alternativt at soppen de har sendt inn ikke er en matsopp eller at den er giftig. Dersom soppen tilhører de giftigste soppene vi har, vil brukerne få beskjed om at de bør kaste alle soppene som har ligget sammen med giftsoppen, da selv en liten bit av disse kan føre til alvorlige helseskader.

Soppkontrollører betjener den digitale soppkontrolltjenesten. Brukerne vil få svar innenfor tjenestens åpningstid.

GENERELL BAKGRUNNSINFORMASJON

TRYGG I SKOGEN

Dette er rådene Norges sopp- og nyttevekstforbund har for å være trygg i soppskogen.

  1. Ikke spis arter du ikke er 100% sikker på at du vet hva er. Ta med soppen på soppkontroll dersom du er i tvil. Du finner oversikt over soppkontrollene på soppkontroll.no.
  2. Bruk soppkurv eller handlepose av papir på sopptur. Da blir ikke soppen most og det er lettere å holde soppene fra hverandre.
  3. Sorter soppen i kurven. Legg sorter du er helt sikker på i soppkurven. Legg sorter du ikke er sikker på for seg og sopper du tror kan være giftige for seg (om du vil ta dem med og sjekke dem). Bruk et plastbeger av den typen du får druer eller stenfrukter til å holde disse soppene atskilt fra de soppene du er sikker på.
  4. Rens soppen i skogen med kniv og en børste. Det er mye enklere enn å rengjøre soppene etter du kommer hjem.
  5. Bruk en nyere soppbok, helst en med norsk forfatter. Soppbøker med utenlandske forfattere følger ikke den norske normlisten og kan gi feil informasjon om spiselighet. Gamle soppbøker reflekterer ikke nyere forskning om giftighet.

 

NYBEGYNNERTRIKS

Det kan være litt frustrerende for nybegynnere som ikke har lært seg så mange arter ennå. Hvilke sopper skal man ta med? Hvilke sopper skal man ignorere? Disse reglene er gode å begynne med.

  1. Snu soppen, så du kan se under hatten. Har du funnet en skivesopp, en ribbesopp, en rørsopp, en piggsopp eller en poresopp?
  2. Ingen rørsopper er giftige, men noen smaker vondt. Noen av våre fineste matsopper er rørsopper. Ta dem med på soppkontroller.
  3. Piggsopper med myke lyse pigger og lyse farger på hatten (matpiggsopper) er spiselige. Piggsopp med mørk hatthud og mørke pigger smaker ikke noe godt. Ta med de lyse, la de mørke stå.
  4. Lyse poresopper som vokser på bakken er enten fåresopp eller franskbrødsopp. De har ingen forvekslingsarter.
  5. Gul-oransje sopper med ribber (kantarell), eller gul-oransje sopper med gulrotfarget melk og skiver (matrisker) er trygge.
  6. De giftigste soppene vi har er skivesopper. Gå forbi alle skivesopper som har brune skiver og brun hatthud (giftslørsopper og flatklokkehatt). Gå også forbi sopper som har hvite skiver og hvit hatthud (hvit fluesopp), grønn hatt (grønn fluesopp), rød hatthud (rød fluesopp) eller brun hatthud (flere fluesopparter).

 

SEKS SIKRE SOPPER

Sopper uten farlige forvekslingsarter.

  1. Kantarell
  2. Fåresopp
  3. Matpiggsopper
  4. Matrisker
  5. Matblekksopp
  6. Skrubber

NB! De fleste som blir forgiftet av spiss giftslørsopp i Norge tror de har spist matrisker. Det viktigste kjennetegnet på matrisker er den gulrotfargede melkesaften som pipler ut når man snitter i soppen.

FIRE GIFTIGSTE SOPPER

Fører til alvorlige helsekonsekvenser i små doser.

  1. Spiss giftslørsopp
  2. Butt giftslørsopp
  3. Hvit fluesopp
  4. Grønn fluesopp

 

I snitt blir det funnet giftsopp i hver tiende soppkurv som vi sjekker.

Vi er tilgjengelig på telefon, tekst og e-post for ytterligere informasjon om sopp, bær og nyttevekster denne høsten. Det er bare å ta kontakt.

Økt kunnskap fører til større glede i naturen. Bli med oss på tur for å lære mer.

 

Sist, men ikke minst: Om du mistenker forgiftning, kontakt Giftinformasjonen.

De kan ringes døgnet rundt på telefon 22 59 13 00.