Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Hovedretter
Tilberedning: Steke og Koke
Strozzapreti med blomsterknopper av groblad og parmesan.
Strozzapreti er italienske pastaskruer som du kan lage for hånd uten pastamaskin. Selvsagt kan du lage retten med andre former for pasta, men strozzapreti får en spesielt herlig konsistens og gjør at denne retten nesten blir som snacks å regne. Her bruker vi både blader og blomsterknopper av groblad. Dette er en enkel rett som inneholder få ingredienser.
Av Trond Svendgård. Denne oppskriften ble først publisert i boken Plukk selv. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2018.
Groblad - Plantago major
Til fire personer.
Til pasta:
6 eggeplommer
200 g hvetemel, gjerne type 00
Til hovedrett:
100 g meiersmør
30-40 blader av groblad
2 ½ dl blomsterknopper av groblad
25 g parmesan
Salt og pepper
Pasta:
Ha melet til pastaen på en fjøl og lag en grop i haugen. Skill eggene og ha plommene i gropen. Rør med hendene i eggeplommen og ta inn litt og litt mel til alt er samlet som en fast deig. Elt deigen godt og pakk den inn plastfolie. La den hvile i 15-20 minutter. Rull ut deigen til en pølse og kutt den i skiver. Rull så skivene ut til 3-4 med mer tynne pølser, press dem flate og rull dem sammen med skruer. Kutt så skruene opp i 4-5 cm lange lengder.
Hovedrett:
Kok opp en stor kjele med saltet vann (skal smake som sjøvann) og kok pastaskruene i 7-8 minutter. Ha smøret i en stekepanne og la det bli nøttebrunt. Ha de kokte pastaskruene i smøret og tilsett grobladene. Stek noen sekunder til bladene faller sammen og smak til med salt og pepper. Rett før servering vendes blomsterknoppene inn. Server med revet parmesan og litt av det brunede smøret og rundt.