Sankeråvare: Bær og frukt
Sesong: Sommer
Hva vil du lage?: Vegetar, Sauser, Krydder og tilbehør, Drikke og Desserter
Tilberedning: Konservere og Koke
Svartsurbær er en meget brukt hekkplante, gjerne langs trafikkerte veier. Planten er rik på antioksidanter er meget ettertraktet og anbefales benyttet i mange helsedrikker. På nettet finnes mange oppslag om svartsurbær og oppskrifter.
Av Anna-Elise Torkelsen. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2015.
Svartsurbær - Aronia melanocarpa
Aroniagelé
15 dl saft
Ca 10 dl sukker
1 pakke fruktpektin
Kok opp saften, rør inn fruktpektin, tilsett sukker og kok til det har løst seg helt opp.
Skum av og hell over på ren, varme glass. Glassene fylles helt opp, snus på hodet og står til de er helt kalde.
Aroniasaft
Saften fra dampsafteren kokes inn noe for å få en kraftigere smak; måles opp.
Til 10 dl saft – 300 – 400 g sukker
Sukker tilsettes den varme saften og kokes opp til alt sukkeret er oppløst.
Helles på rene flasker
Aroniasyltetøy I
200 g svartsurbær
200 g plommer
0,5 dl konjakk
3 ts kanel
2 ts vaniljesukker
litt sitronsaft
300 g sukker
Modne «bær» knuses, plommer befris for sten, men knuses ikke, blandes med sukker og krydder. Kokes opp. Tilsettes fruktpektin hvis syltetøyet virker tynt.
Helles på rene, varme glass.
Aroniasyltetøy II
Enklere er det å rårøre svartsurbærene til syltetøy
1 liter svartsurbær
½ kg sukker
2 ts vaniljesukker
Svartsurbær, sukker og vaniljesukker has i en blender og moses. Helles på rene, varme glass.
Smoothie med svartsurbær
½ l Biola (uten smakstilsetning)
2 never svartsurbær
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
Alt has i blender og moses.