Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Grovt flatbrød med karve smaker veldig godt. Mange som synes karvesmaken blir litt for framtredende i bakverk liker godt smaken i flatbrød. Sammen med spekemat eller bare med godt smør er det uovertruffent. Å høste sin egen karve til flatbrødet gir en ekstra glede. Så dersom du er så heldig å kjenne et karvested må du samle frø til karveflatbrød til jul! Vel bekomme!
Publisert i Sopp og nyttevekster nr 4/2007.
Karve - Carum carvi
Til karveflatbrød:
1 kg kokte poteter. Males på kjøttkvern to ganger når de er varme
1/2 kg grov sammalt hvete
Ca. 2-300 g fint hvetemel
3 – 4 ts salt
2 – 4 ss karve
Til karveflatbrød – glutenfritt:
600 g kokte malte poteter
150 g semper med fiber/grov melblanding
Ca. 150 g jyttemel
2 ts salt
2 – 3 ss karve
Karveflatbrød:
Kna inn så mye mel at deigen kan rulles til ei fast pølse. Sett den kaldt i kjøleskapet ei stund. Det får smaken til å sette seg. Kna inn mer sammalt til deigen blir god til utbaking. Bland grov sammalt og fint hvetemel til utbaking. Kjevle ut på seilduk. Det gjør at deigen ikke fester seg i underlaget og gjør det lettere å kjevle. Stekes på takke på temperatur 6-7.
Karveflatbrød – glutenfritt:
Kna inn så mye mel at den blir god å bake ut. Kjevles ut med en gang på seilduk. Bland jyttemel med litt grov melblanding til utbaking. Stekes på takke på temperatur 6-7. Kost melrester av takka mellom hvert flatbrød.