Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår, Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Sauser og Krydder og tilbehør
Denne marinaden passer til ulike grønnsaker, kjøtt og fisk med en blanding av krydder, inkludert aromatisk ryllik.
Ryllik er en urt som vokser over hele Norge, også i fjellet hvor den finnes opp til 1400 moh. Innen urtemedisinen er ryllik en svært gammel og velprøvd urt, og ryllikens legende egenskaper omtales allerede i gamle kinesiske og egyptiske skrifter. På grunn av sitt innhold av bitterstoffer, har planten også vært brukt ved ølbrygging istedenfor humle. I mat, er ryllik et svært aromatisk krydder.
Ryllik - Achillea millefolium
(tørket eller fersk)
1 dl olje
Salt og pepper etter smak
1 hvitløksfedd
Saft av en halv sitron
Ryllik-blomster
Timian
Rosmarin
Merian
Og evt andre urter du liker i marinade!
Hakk opp urtene og hvitløk og bland sammen med olje, sitronsaft, salt og pepper. Legg kjøtt, fisk eller grønnsaker i en form og hell marinaden over. Snu så at alt blir dekket av marinaden. La stå minst et par timer, helst til neste dagen før steking eller grilling.