Sankeråvare: Sopp
Sesong: Høst
Hva vil du lage?: Krydder og tilbehør
Tilberedning: Steke, Koke, Grille og Bake
Denne oppskriften har vi fått av Plukk! Studér! Spis!-kollega Andrea Shaw, og bildene er også tatt av henne.
Kvitkrull har ingen næringsverdi, om du ikke er et reinsdyr. Tørket har det likevel en spennende struktur som mange kokker benytter seg av. I seg selv har laven imidlertid lite, om noe, smak.
Andrea lurte derfor på om det var mulig å gjøre smaken litt mer interessant – det var det!
Hun testet to varianter. En med soyasaus og en med kirsebærsaft, og konkluderte med at det meste kan brukes. Saften inneholdt imidlertid mye sukker, og kvitkrullen med saft ville ikke holde seg tørr ved lagring like lenge som naturell- og soya-variantene.
Du kan bruke kvitkrullen som matpynt også, som for eksempel som skjegg på pepperkakemannen.
Kvitkrull - Cladonia stellaris
Renset kvitkrull
Fremgangsmåte:
Sanke inn kvitkrull (kun det øverste laget med saks så du ikke får med røtter) og rens den.
Legg i en liten gryte, og hell på væsken du vil bruke for å sette smak til det dekker to tredjedeler.
Kok opp og la småkoke ca 30 minutter. Rør med jevne mellomrom slik at alle delene av laven blir godt dekket.
Legg laven over i tørkemaskin eller på et stekebrett i ovnen på 50 grader med ovnsdøren åpen. Tørk laven til den er fullstendig knusktørr. La avkjøle litt og oppbevar på lufttette glass.
Smak og tekstur er godkjent av 5. klassinger!