Spiselig
Viola biflora
Pensumplante: Ja
Familie: Fiolfamilien
Spiselig plantedel: Blomst og Blader
Sesong: Sommer
Naturtype: Løvskog, Høyfjell og Barskog
Navn/betydning: Viola – latin ion eller fion.
Navn på fioler og andre planter som lukter godt. Biflora betyr to-blomstret.
Beskrivelse: Flerårig. 5-15 cm. Sped stengel. Lysegrønne blad med tynn, nyreformet bladplate som er fint håret i kanten. En eller et par blomster der fire kronblad bøyer seg oppover. Gule blomster med mørke striper.
Voksested: Skog, beitemark, åser, fjellskog og fjell.
Utbredelse: Fjelltrakter fra Viken, Innlandet, Vestfold og Telemark, Agder, Rogaland, indre Vestlandet; vanlig i lavlandet videre nordover til Finnmark.
Lukt og smak: Velduftende, mild smak.
Innholdsstoffer: Saponiner, garvestoffer, slimstoffer og antocyaniner.
Sesong: Sommer.
Spiselige plantedeler og bruk: Blad og blomster. Bladene kan brukes rå i salater eller kokt som grønnsak. Blomstene brukes som garnityr. De kan også kandiseres og brukes til desserter, kaker og is.
Forvekslingsarter: Alle arter i fiolslekta er spiselige.