Spiselig
Geum macrophyllum
Pensumplante: Ja
Familie: Rosefamilien
Spiselig plantedel: Røtter
Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst
Naturtype: Veikant og bynatur, Fuktig og Eng og park
Navn/betydning: Geum; smak og macrophyllum; som har veldig store blader.
Beskrivelse: Flerårig. 40-80 cm. Grunnblad langskaftet og mangefinnet med stort og bredt endesmåblad. Stengelblad er breie, grunt trefliket med små øreblad. De gule blomstene er kortskaftet, opprette og åpne. Moden fruktsamling kuleformet, sitter ikke på skaft.
Cirka 250 smånøtter.
Voksested: Vei- og grøftekanter, fuktig og skyggerik skog.
Utbredelse: I sterk spredning på Vestlandet
Lukt og smak: Rot har lukt og smak av nellik.
Innholdsstoffer: Fenolforbindelsen eugenol i roten er en hovedbestanddel i nellikolje og gir den krydderaktige lukten.
Sesong: Kan sankes hele året.
Spiselige plantedeler og bruk: Blad og rot.
Bladene kan kokes som grønnsak, puttes i salatbollen eller brukes som te. Tørket rot har kraftigere smak enn frisk rot. Tørket og malt rot kan brukes som krydder i kraft og supper hvor man ellers ville brukt kryddernellik.
Forvekslingsart: Andre arter i humleblomslekta Geum.