Einer | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Einer

Merknad

Einer skal ikke spises i større mengder over tid.
Personer med nyreproblemer eller gravide anbefales ikke å spise einer.

Informasjon

Pensumplante: Nei

Familie: Sypressfamilien

Spiselig plantedel: Blader og Bær

Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst

Naturtype: Tørt, Løvskog, Høyfjell og Barskog

Generell beskrivelse

Navn/betydning: Juniperus – latinsk navn på einer. Communis betyr vanlig.

Beskrivelse: Busk eller lite tre, bredt buskformet, søyleformet eller treformet. Særbu. Blad nål- eller skjellformet, kransstilte. Hannkongler gule. Hunnkongler grønne. Hunnkonglen er en saftig bærkongle av tre oppsvulmete kongleskjell – «einerbæret», grønn første året, blå andre året.

To underarter i Norge: Vanlig einer Juniperus communis ssp. communis og fjelleiner Juniperus communis ssp. alpina.

Voksested: Tørr bakke og i skog i hele landet.

Utbredelse: Hele landet.

Lukt og smak: Alle plantedeler har en frisk og særpreget lukt og smak.

Innholdsstoffer: Eteriske oljer, garvestoffer, glykosider.
Einer inneholder stoffet tujon, som i store mengder kan skade nyrene.

Sesong: Senhøstes – hele året.

Spiselige plantedeler og bruk: Bærkonglene – både grønne og blå. Einerbær passer især godt sammen med alle former for vilt, som krydder i saus, marinade eller ved graving og steking, eller som smaksetter i olje og eddik. Knuste einerbær kan blandes i surkålen eller som krydder i tyttebærsyltetøy eller i søte sauser til is og dessert. De tørkede bærene kan brukes som de er eller ristes i pannen for å få aromaen enda bedre fram og knuses i morter eller hurtigmikser til et grovt pulver. Garnityr, saus, marinade, krydder, urtesalt, sirup, gelé, olje, eddik, treak er andre bruksområder.

Einer har en lang tradisjon som nytteplante. Å koke inn saften av einerbær til treak har vært vanlig mange steder, særlig på Østlandet. Det finnes mange ulike oppskrifter, men ingrediensene er modne blå einerbær, fløte og sukker. Blandingen ble kokt inn til en seig, hard masse som ble formet til stenger.

Einerbær brukes til framstilling av einerolje, som igjen brukes til å smaksette gin, genever og bitter. Baret og spon av einer brukes til røyking av kjøtt og fisk og som friskt strø på nyvasket gulv.

Einerbær samler vi lettest ved å legge et laken på bakken under busken, og så slå på busken med en stokk, da vil de modne bærene falle ned.

Forvekslingsart: Kan forveksles med andre bartrær.