Sankeråvare: Bær og frukt
Sesong: Vinter og Høst
Hva vil du lage?: Sauser
Tilberedning: Koke
Denne tranebærsausen er en oversatt variant av den amerikanske cranberry sauce, som er et vanlig tilbehør til den tradisjonelle thanksgiving-middagen. Det amerikanske cranberry ligner på tranebær, men er større og søtere. En enkel oppskrift består av vann, sukker og – for oss – tranebær:
Tranebær - Oxycoccus spp.
Enkel oppskrift:
2,5 dl vann
2,5 dl sukker
1 l tranebær
Valgfrie tilsetninger:
revet appelsinskall
pekannøtter
kanel
allehånde
muskatnøtt
Hell tranebærene i et såld og rens dem for rusk og eventuelt dårlige bær. Kok opp vannet og løs opp sukkeret. Når sukkeret er oppløst, hell i bærene og la dem koke lett i ti minutter eller til de sprekker. Når bærene har sprukket opp kan du ta sausen av varmen og la den kjølne. Oppbevares i kjøleskap og tykner videre etter hvert.
Sausen kan godt tilsettes litt revet appelsinskall, eller man kan erstatte noe av vannet med appelsinjuice. Knuste nøtter (gjerne pekannøtter) kan tilsettes i sausen, og om man ønsker kan man også krydre sausen med for eksempel kanel, allehånde eller muskatnøtt. Disse tilsetningene rører man i så fall ut i sausen før den kjølner.