Tranebærsaus | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Tranebærsaus

Sankeråvare: Bær og frukt

Sesong: Vinter og Høst

Hva vil du lage?: Sauser

Tilberedning: Koke

Sankeråvare

Stikkord

saus tranebær thanksgiving vegetar vegan

Om oppskriften

Denne tranebærsausen er en oversatt variant av den amerikanske cranberry sauce, som er et vanlig tilbehør til den tradisjonelle thanksgiving-middagen. Det amerikanske cranberry ligner på tranebær, men er større og søtere. En enkel oppskrift består av vann, sukker og – for oss – tranebær:

 

 

Sankeråvare

Tranebær - Oxycoccus spp.

Ingrediens

Enkel oppskrift:

2,5 dl vann

2,5 dl sukker

1 l tranebær

 

Valgfrie tilsetninger:

revet appelsinskall

pekannøtter

kanel

allehånde

muskatnøtt

Fremgangsmåte

Hell tranebærene i et såld og rens dem for rusk og eventuelt dårlige bær. Kok opp vannet og løs opp sukkeret. Når sukkeret er oppløst, hell i bærene og la dem koke lett i ti minutter eller til de sprekker. Når bærene har sprukket opp kan du ta sausen av varmen og la den kjølne. Oppbevares i kjøleskap og tykner videre etter hvert.

Sausen kan godt tilsettes litt revet appelsinskall, eller man kan erstatte noe av vannet med appelsinjuice. Knuste nøtter (gjerne pekannøtter) kan tilsettes i sausen, og om man ønsker kan man også krydre sausen med for eksempel kanel, allehånde eller muskatnøtt. Disse tilsetningene rører man i så fall ut i sausen før den kjølner.