Molte | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Molte

Merknad

Molte blir lett frostskadd, så en god moltehøst er avhengig av at det ikke er for kaldt under blomstringen. 

Informasjon

Pensumplante: Nei

Familie: Rosefamilien

Spiselig plantedel: Bær

Sesong: Sommer og Høst

Naturtype: Løvskog, Høyfjell, Fuktig og Barskog

Generell beskrivelse

Navn/ betydning: Chamaemorus følger av gresk khamai som betyr på marken/lavt, og morus som er latin for morbær.

Beskrivelse: Molte er en flerårig urt på 5-20 cm, den har en krypende jordstengel som gjør at en enkelt plante kan dekke store arealer. Hannblomster og hunnblomster sitter på hver sine planter, så kommer du over et stort felt med molteplanter uten bær, kan det være godt mulig at det kun er hannplanter der. Bladene kommer enkeltvis opp fra jordstengelen, de er bølgete, femlappet og grunt fliket med tannete bladkant. Blomsterstengelen er hårete og har 2-3 nyreformete blad. Blomsten har vanligvis fem hvite kronblad, gule pollenbærere i hannblomst og et gult arr i hunnblomst. Steinfrukten blir først rød, og siden guloransje når den modnes.

Voksested: Torvmyr, fattig sumpskog og lynghei, ikke på baserik grunn.

Lukt og smak: Lukter fruktig. Søt, aromatisk og saftig smak.

Innholdsstoffer: Molter er rike på C-vitamin, en del A-vitamin, benzosyre og mineraler.

Spiselige plantedeler og bruk: Bær nytes som de er eller fryses, brukes til moltekrem, syltetøy, gele, saft, likør, sirup, fruktlær, i bakst, is, smoothie og fruktsalat.

Forvekslingsart: Åkerbær Rubus arcticus kan likne, den får brunrøde bær og er også spiselig.