Spiselig
Rosa rugosa
Pensumplante: Ja
Familie: Rosefamilien
Spiselig plantedel: Blomst og Bær
Sesong: Vår, Sommer og Høst
Naturtype: Veikant og bynatur, Tørt, Strand, Løvskog, Eng og park og Barskog
Navn/betydning: Rosa er latinsk navn på rose. Rugosa; rynkete
Beskrivelse: 0,4-2 meter. Vegetativ spredning med mange rotskudd. Skuddene er tykke med filthårete tette, tynne torner i grunnen og på nye skudd. Store blad med tre eller fire elliptiske småblad, som er tydelig rynkete på oversiden og har sagtannet bladkant. Begerbladene er hele, opprette og sitter på til nypen er moden. Kronblad store og rosa.
Rød nype som er bredere enn den der lang, som ofte står på en bøyd stilk med tette hår og torner.
Vanlige arter er steinnype Rosa canina, lodden kjøttnype Rosa caesia og bustnype Rosa mollis.
Voksested: Rynkerose sprer seg kraftig langs kysten på sandstrand og i tangvoller. I innlandet kan den finnes langs vei- og vannkanter og i skrotmark. Andre nypearter vokser ofte i tørre bakker og steinete skog.
Utbredelse: Vokser i hele landet nord til Finnmark.
Lukt og smak: Velduftende, aromatisk smak.
Innholdsstoffer: Nyper har et meget høyt innhold av vitamin C, foruten A- og B-vitamin, fruktsyrer og garvestoff.
Sesong: Kronblader plukkes fra sen vår til tidlig sommer. Nypene samles sensommer til tidlig vinter.
Spiselige plantedeler og bruk: Kronblad og nypefrukt.
Nypene plukkes og renses dersom de skal brukes til suppe, puré eller marmelade. Tørkes over svak varme, for på den måten holder fargen og c-vitamininnholdet seg. Tørre nyper med nøttene inni kan knuses og brukes til te. Også kronbladene på rosene kan brukes i teblandinger. Kronblad brukes i salat eller de kan kandiseres og brukes som pynt i desserter.
Forvekslingsart: Alle viltvoksende roser og nyper kan brukes.
Kommentar: Den eteriske planteoljen i rosenes kronblad benyttes også for å utvinne rosevann.