Sankeråvare: Nyttevekster og Bær og frukt
Sesong: Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Krydder og tilbehør og Desserter
Tilberedning: Konservere og Konfitere
Nyper blir ofte brukt til syltetøy eller suppe, men konfitering i olje kan gi en helt annen, delikat smak og konsistens – nesten som små karamelliserte bær med urtepreg. I denne oppskriften skjer ikke konfiteringen ved å sette glassene i ovnen, men ved å koke nypene i rikelig med olje i en dyp panne.
Vi fikk oppskriften av Ellen T. Bøe, som igjen har blitt inspirert av @sankesnilde på Instagram. Hun har mange spennende nypeoppskrifter!
Foto: Ellen T. Bøe
Nyper - Rosa spp.
2–3 dl nyper (helst faste og modne, renset for frø og hår)
3–4 dl mild/smakløs olje (solsikke eller raps – nok til å dekke nypene helt)
1–2 kvister ferske urter (f.eks. bergmynte, bladpersille, ville eller urter fra hagen, litt chili og salt)
1 lite hvitløksfedd, lett knust (valgfritt)
En klype havsalt
Eventuelt litt sitronskall eller en liten teskje honning for rundere smak
Rens nypene
Del dem i to, ta ut frø og hår (det kan være litt pirkete, men er viktig). Skyll og tørk godt.
Forbered oljen
Ha oljen i en liten kjele sammen med urter og eventuelt hvitløk. Varm langsomt opp til ca. 80–90 °C (bruk gjerne termometer).
Konfiter nypene
Ha nypene i den varme oljen. La dem trekke på 80–90 °C i 30–45 minutter. De skal bli myke, men ikke falle helt fra hverandre.
Avkjøl og oppbevar
Ta ut urtene og hvitløken. Hell alt (nyper + olje) over i et rent glass. Oppbevares kjølig.