Einerøl - godt hele året | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Einerøl – godt hele året

Foto: Anne Lise Skov Clausen

 

Einerøl, også kjent som sukkerøl, er en tradisjonell drikk kjent fra både Norge og Sverige, som lages ved å koke einer, kvister og bær med vann, og deretter tilsette sukker og gjær for fermentering. Einerøl ble servert til både onnetid og jul. Einer kan man høste hele året, så kanskje det kan være noe for oktoberfesten? Det blir på det nærmeste alkoholfritt, som lettøl eller enda lettere, så dette kan alle smake på!

Om oppskriften

Einerøl – en tradisjonell onnedrikk fra Sverige, juledrikk i Norge

Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.

 

Sankeråvare

Einerbær – Juniperus communis

Ingredienser

1 liter knuste einerbær (eller væske kokt på einerkvister)

10 liter vann

5 dl sukker, gjerne brunt (man brukte kandissukker før)

25 g gjær

 

Fremgangsmåte

Kok opp einerbærene sammen med vannet under omrøring. La stå kaldt og trekke i to døgn. Sil fra væsken, tilsett gjær og sukker.

La stå ett døgn i romtemperatur. Sil væsken gjennom et saftklede og hell på flasker.

Oppbevares i kjøleskap inntil to uker. Briskølet mister noe av smaken ved lengre tids lagring.

 

Du kan lese mer om selve eineren i nyttevekstleksikonet vårt, og finne flere oppskrifter, både med og uten einer, på matsidene våre.