Sur-marinert parkslirekne | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Sur-marinert parkslirekne

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Småretter, Salater og Krydder og tilbehør

Tilberedning: Sylte

Sankeråvare

Om oppskriften

Denne oppskriften kan du også bruke til vegansk sushi. Se egen oppskrift fra nasjonalt grønttreff i Trondheim 2016.

Sankeråvare

Parkslirekne - Reynoutria japonica

Ingrediens

  • 200–300 g ferske, unge skudd av parkslirekne

  • 1 dl eplecidereddik eller hvitvinseddik

  • 1 dl vann

  • 1–2 ss sukker

  • 1 ts salt

  • 1 ts pepperkorn

  • 1 liten rød chili, skivet (valgfritt)

  • 1–2 fedd hvitløk, skivet (valgfritt)

Fremgangsmåte

  1. Rens og vask parkslirekneskuddene grundig. Skjær dem i passende biter (ca. 4-5 cm).

  2. Kok opp laken: Bland eddik, vann, sukker, salt, pepperkorn, chili og hvitløk i en liten kjele, og kok opp til sukker og salt er oppløst.

  3. Blansjer slireknen: Kok opp vann i en kjele, og dypp slirekne-bitene i 30–60 sekunder, så de beholder litt crunch. Hell over kaldt vann for å stoppe kokingen.

  4. Mariner: Legg slirekne-bitene i et rent glass eller bolle, hell over den varme laken. Sørg for at alt er dekket.

  5. Avkjøl og sett kjølig: La stå minst 1–2 timer, gjerne over natten, i kjøleskapet før servering.

Tips / servering:

  • Smaker godt som syrlig tilbehør til fisk, kjøtt, eller på smørbrød.

  • Kan også brukes som syltet topping i salater eller på tapas.

  • Smak til med litt ekstra sukker eller chili etter ønske for balanse mellom surt og søtt/styrke.