Sankeråvare: Sopp
Sesong: Vinter og Høst
Hva vil du lage?: Småretter og Hovedretter
Tilberedning: Steke og Koke
Denne oppskriften har vi sakset fra det svenske sopp-tidsskriftet Sporaden, som er medlemsbladet til Svampkonsulenternas Riksförbund.
Med denne oppskriften vant Hasse Lagenius konkurransen om beste traktkantarellrett hos Strängnäs-restauranten Hornudden, et stykke vest for Stockholm. Restauranten laget tre av de ni innsendte bidragene, og brunchgjestene fikk deretter være med og stemme fram den beste retten. Hasses potetballer blir i 2025 servert på restaurantens adventsbuffeer fram til jul. Originalnavn på svensk er saffranskroppkakor med trattkantareller.
Han sier:
Som halvt ølending er det tradisjon for meg å spise potetballer i jula. Ølandske potetballer er litt krevende å lage, så jeg foretrekker de smålendske variantene med kokt potet. Til jul passer det ypperlig med safranpotetballer. De kan serveres nykokte, eller – som mange foretrekker – stekt etterpå.
Traktkantarell - Craterellus tubaeformis
Tyttebær - Vaccinium vitis-idaea
Gir 4 porsjoner, ca. 12 stk. Kan fryses.
700 g fast potet
3 dl hvetemel
1 egg
0,5 g malt safran
1 ts salt
Fyll
300 g ferske traktkantareller
eller 30 g tørkede traktkantareller
1 liten løk
2 fedd hvitløk
10 lett knuste krydderpepperkorn
1 toppet ts tørket timian
150 g kremost
Salt og pepper
Kok potetene med skallet på. Skrell og press dem mens de fortsatt er varme. Bland raskt sammen egg, hvetemel, safran og salt med den pressede poteten. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la deigen hvile.
Forbered fyllet: Grovhakk traktkantarellene og legg dem i en stekepanne slik at de får koke ut væske. Når de er tørre, tilsett smør, finhakket løk, timian, krydderpepperkorn og hvitløk. Stek i ca. 10 minutter på middels varme. Smak til med salt og pepper. La fyllet avkjøles og bland inn kremosten.
Form potetbollene: Fukt hendene med vann og ta ut passe store deigbiter. Rull dem til kuler, lag et lite hull og fyll inn soppen. Klem deigen godt sammen og form med fuktige hender til runde boller.
Kok potetballene: Kok opp en stor kjele med mye vann og tilsett salt. Legg i bollene og la dem trekke i ca. 10 minutter. Ta dem opp og server med rårørte tyttebær og smeltet smør.