Faglitteratur sopp – Norges sopp- og nyttevekstforbund

Faglitteratur sopp

SOPPLITTERATUR 2023

Det er viktig å ha en oppdatert soppbok og gjerne en som er skrevet av norske forfattere. De forholder seg til normlisten. Sopp er fortsatt et fagfelt i utvikling og det gjøres stadig nye oppdagelser. Bokbransjen er også blitt slik at bøkene ofte har et kort liv på markedet, og tilbudet er i stadig endring.

Dette er en enkel oversikt for deg som ønsker en bok for å orientere deg i soppens verden ute i naturen. Vi har delt inn bøkene i tre grupper etter hvor mange arter de inneholder:

  • Bøker med opp til cirka 50 arter,
  • Bøker med 50 til 500 arter
  • Bøker med over 500 arter

Vi har ikke tatt med bøker der sopp bare er en del av helheten, og vi har heller ikke tatt med rene kokebøker. Generelt kan man si at det finnes flest nybegynnerbøker.

Det er ganske raskt omløp på soppbøker. Noen nye kommer til, men blir ikke trykket opp igjen etter førsteopplaget. Andre kommer i årvisse nye opplag og en sjelden gang i nyutgaver. Prisene varierer også mye, fra butikk til butikk og gjennom året.

Nettbutikken til Norges sopp- og nyttevektforbund tilbyr flere av bøkene i litteraturlisten. Vi håper du vil større oss gjennom å handle der.   Det er alltid gode priser for medlemmer,  husk å logge inn før du bestiller.

 

BEGYNNERBØKER MED OPP TIL 50 ARTER

10 matsopper

Denne lille boken er en fin introduksjon for deg som starter opp.  Lite format, vannavstøtende sider og spiralinnbinding gjør det til en hendig startbok. Boka beskriver 10 sikre norske matsopper og gir veiledning om typiske vekstplasser, samt oppslag og beskrivelser av forvekslingssopper. I tillegg får du om sanking, rensing og viderebehandling.

Boken selges i nettbutikken til Norges sopp- og nyttevekstforbund.

NB:  Boken er utsolgt fra forlaget og vil ikke komme i nytt opplag før 2024.

 

ISBN: 9788281734081

Forlag: Exlibris media

Utgitt: 2014

Sider: 51

Mine første bær og sopp 

Emma Jansson

Dette er en bok for barn 3-6 år.  Her lærer du om bær og sopper finner du forskjellige spiselige bær og sopp som finnes i vår norske natur. Lær korte og innholdsrike fakta om bær og sopp, for eksempel hvordan de ser ut og hvor de kan plukkes. Boken inneholder også bonusoppskrifter av den svenske kokken Niklas Ekstedt samt en side med bær og sopp som er giftige. Boken er del tre i serien oppdag naturen.

ISBN: 9788293742302

Forlag: Zeppelin

Utgitt: 2020

Sider: 20

 

Sopp i skog og mark

Anna-Elise Torkelsen, Hermod Karlsen – Illustratør

I denne lommeguiden presenteres omkring 60 spiselige sopper. Soppene er naturtro illustrert med tegninger som framhever typiske trekk. Faktateksten inneholder kjennetegn, voksested, sanketid, hvilke deler du kan bruke og hvordan du kan bruke den. I tillegg viser boka forvekslingsarter og giftige arter. Boka gir også tips og råd om hvor du har lov å plukke og konservering og bruk av fangsten. Boka er en original norsk utgave fra høsten 2019 og både forfatter og illustratør er aktive i Norges sopp- og nyttevekstforbund. Les bokanmeldelsen på side 43 i  Sopp og nyttevekster.

Boken selges i nettbutikken til Norges sopp- og nyttevekstforbund.

NB:  Boken er utsolgt fra forlaget og vil ikke komme i nytt opplag før 2024.

ISBN: 9788241930393

Forlag: Vigmostad Bjørke

Utgitt: 2019 (1. utgave)

Sider: 92

Sopp – plukk & bruk 

Anne Elisabeth Scheen

Dette er en bok som hjelper deg å kjenne igjen og tilberede om lag tretti ulike sopparter. Ved hjelp av enkle beskrivelser og artsbilder lærer du å sanke god matsopp på en trygg måte. Soppens matverdi og smak er beskrevet. Dessuten får du oppskrifter og tips til hvordan du kan oppbevare og bruke soppen. Du lærer også om forvekslingssopper og hvilke sopparter du må unngå. Boken er rikt illustrert. Anne Elisabeth Scheen er soppsakkyndig og en av landets rundt 300 autoriserte soppkontrollører. Boken er skrever originalt på norsk. Les bokanmeldelsen i Sopp og nyttevekster.

Boken selges i nettbutikken til Norges sopp- og nyttevekstforbund.

ISBN: 9788293311461

Forlag: Gursli Berg forlag

Utgitt: 2020 (2. utgave)

Sider: 136

Sopper – du kan spise

Petersen, Jens H.

Sopper – du kan spise er en bok om de beste nordiske matsoppene. Boken presenterer omkring 40 lett gjenkjennelige soppgrupper, med en overflod av bilder og illustrasjoner. Uspiselige dobbeltgjengere vises sammen med matsoppene, slik at artene lett kan sammenlignes. Det er dessuten massevis av tips til plukking og tilberedning av soppene. Jens H. Petersen har undervist om sopp ved Aarhus Universitet. Han har skrevet og illustrert tallrike bøker om sopp som er anerkjent over hele verden.

ISBN: 9788253549491

Forlag: Bonnier Publications International

Utgitt: 2023 (1. utgave)

Sider: 156

BØKER FOR VIDEREKOMMENDE MED 50 TIL 500 ARTER

Spisopp – 200 sopper du må smake før du dør

Pål Karlsen og Tommy Østhagen

Liker du sopp? Vil du bli flinkere til å bruke sopp på kjøkkenet? Denne boken viser deg hvordan du kan ta i bruk soppens rike verden av farger, former og fine smaker på måter du aldri før har tenkt. Sopp på kjøkkenet er mye mer enn stuing og stekte kantareller. Bli inspirert! Les bokanmeldelsen i Sopp og nyttevekster.

Boken selges i nettbutikken til Norges sopp- og nyttevekstforbund

ISBN: 9788230021156

Forlag: Kolofon

Utgitt: 2020 (1. utgave)

Sider: 472

Kompendium for soppsakkyndige

Norges sopp- og nyttevekstforbund

Dette kurskompendiet som inneholder våre vanligste sopper, er grunnlaget for utdanning av våre soppsakkyndige. Kompendiet er oppdatert i 2018 og følger den reviderte pensumlisten som er grunnlaget for «Prøve for soppsakkyndige». Dette er en fin soppbok også for deg som ikke skal gå på kurs. Her får du en enkel oversikt over spiselige og giftige arter, så vel som de andre vanlige artene som ikke er matsopp. Kompendiet er fullt oppdatert etter NSNFs normliste. Illustrert med Hermod Karlsens og Inger Anne Lysebraates akvareller og fotografier av Per Marstad m.fl. Kompendiet er i liggende A5-format, hendig spiralinnbundet med plastbelagt omslag og det består av 134 sider.

Kan kun kjøpes i nettbutikken til Norges sopp- og nyttevekstforbund.

 

Soppboka

Gro Gulden og Per Marstad

Soppboka er en bruksvennlig og nyttig bok for alle som vil lære mer om sopper. Sopper som er gode matsopper, sopper som er velegnet til farging av garn og tekstiler og sopper som er giftige. Hver enkelt art som er avbildet er grundig beskrevet, og det er lagt vekt på de viktigste kjennetegnene som skiller dem fra lignende arter. I tillegg til voksested er det med informasjon om hvor i landet arten forekommer samt egnethet som matsopp. Alle farlige giftsopper i Norge er med, og for hver enkelt får du nødvendig informasjon om hvordan forgiftningen arter seg i kroppen og råd om tiltak. Boken er en norsk originalutgivelse. Les bokanmeldelsen i Sopp og nyttevekster.

Boken selges i nettbutikken til Norges sopp- og nyttevekstforbund.

ISBN: 9788202581442

Forlag: Cappelen Damm

Utgitt: 2018 (1. utgave)

Sider: 346

Nordeuropas svampe 1-2

Jens H. Petersen og Thomas Læssøe

Nordeuropas svampe er med sine 1650 sider det hittil mest omfattende europeiske verk for den brede offentlighet. De to bindene omhandler 2800 sopparter med over 10.000 bilder og beskrivelser av den enkelte art inkludert forvekslinger. Bokverket kom høsten 2019 i samtidig utgave på dansk og engelsk og er skrevet av to av Skandinavias mest erfarne mykologer. Les bokanmeldelsen i Sopp og nyttevekster. Her er en smakebit på bokverket.

ISBN: 9788702176162

Forlag: Gyldendal

Utgitt: 2019 (1. utgave)

Antall sider: 1650