Spiselig
Bunias orientalis
Pensumplante: Ja
Familie: Korsblomstfamilien
Spiselig plantedel: Blomst og Blader
Sesong: Vår og Sommer
Naturtype: Veikant og bynatur og Eng og park
Navn/betydning: Bunias, gresk navn på en nepe. Orientalis, østlig.
Beskrivelse: Toårig, sjelden flerårig plante som kommer opp som en kraftig rosett med avlange, fjærflikete ofte mørkt grønne grunnblad, 50-120 cm høy. Kraftig pælerot. Stilken er grenet og kan bli en meter høy. Stengelblad med stor trekantet endeflik og noe finnet nederst, øvre stengelblad ofte hele. Blomstene er gule i en stor og rikt grenet blomsterstand.
Skulpene er skjevt eggformete, 5-10 mm.
Voksested: Ugress på eng, veikanter og skrotemark.
Utbredelse: Lokalt vanlig på Østlandet, spredt i kyst og dalstrøk til Nord- Trøndelag.
Planten er i rask spredning og er på Fremmedartslisten.
Lukt og smak: Skarp og noe sennepsaktig kålsmak. Sterk, emmen honninglukt av blomstene.
Innholdsstoffer: C-vitaminer og bitterstoffer.
Sesong: Mai til juni.
Spiselige plantedeler og bruk: Blader og blomsterknopper.
Blomsterskudd brukes som en liten brokkoli, smørdampet eller rå i salat.
Forvekslingsart: Andre gule korsblomster, men ingen med så kraftig rosett.