Spiselig
Rubus arcticus
Pensumplante: Nei
Familie: Rosefamilien
Spiselig plantedel: Bær
Sesong: Sommer og Høst
Naturtype: Løvskog, Høyfjell, Fuktig og Barskog
Navn/ betydning: Arcticus er latin for arktisk, og viser til at det er en nordlig plante.
Beskrivelse: Åkerbær er en flerårig urt som blir 10-25 cm med krypende jordstengel. Planten har mykhårete stengler uten torner. Bladene er trekoblet med lett behåring og sagtannet bladkant. De rosa blomstene står enkeltvis eller 2-3 stk sammen på lange stilker, med mellom fem og ti kronblad. Pollenbærerne er gule. Steinfruktene blir blanke og kraftig rød når de modnes.
Voksested: Åpen sumpskog, myrkanter, fuktig beitemark, grøfter, nordlig art.
Lukt og smak: Ingen utpreget lukt, smaker aromatisk.
Innholdsstoffer: Vit C, fruktose og pektin. Blad inneholder garvestoffer.
Spiselige plantedeler og bruk: Bær nytes som de er eller fryses, brukes til syltetøy, gele, saft, likør, sirup, fruktlær, i bakst, is og smoothie. Den finske likøren mesimarja lages av åkerbær.
Forvekslingsart: Åkerbær kan danne hybrid med teiebær som kalles beverbær Rubus × castoreus. De kan også minne om molte, men de kan skilles på de guloransje bærene. Begge er spiselige.