Åkerbær | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Åkerbær

Informasjon

Pensumplante: Nei

Familie: Rosefamilien

Spiselig plantedel: Bær

Sesong: Sommer og Høst

Naturtype: Løvskog, Høyfjell, Fuktig og Barskog

Generell beskrivelse

Navn/ betydning: Arcticus er latin for arktisk, og viser til at det er en nordlig plante.

Beskrivelse: Åkerbær er en flerårig urt som blir 10-25 cm med krypende jordstengel. Planten har mykhårete stengler uten torner. Bladene er trekoblet med lett behåring og sagtannet bladkant. De rosa blomstene står enkeltvis eller 2-3 stk sammen på lange stilker, med mellom fem og ti kronblad. Pollenbærerne er gule. Steinfruktene blir blanke og kraftig rød når de modnes.

Voksested: Åpen sumpskog, myrkanter, fuktig beitemark, grøfter, nordlig art.

Lukt og smak: Ingen utpreget lukt, smaker aromatisk.

Innholdsstoffer: Vit C, fruktose og pektin. Blad inneholder garvestoffer.

Spiselige plantedeler og bruk: Bær nytes som de er eller fryses, brukes til syltetøy, gele, saft, likør, sirup, fruktlær, i bakst, is og smoothie. Den finske likøren mesimarja lages av åkerbær.

Forvekslingsart: Åkerbær kan danne hybrid med teiebær som kalles beverbær Rubus × castoreus. De kan også minne om molte, men de kan skilles på de guloransje bærene. Begge er spiselige.