Amerikahumleblom | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Amerikahumleblom

Spiselig

Geum macrophyllum

Informasjon

Pensumplante: Ja

Familie: Rosefamilien

Spiselig plantedel: Røtter

Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst

Naturtype: Veikant og bynatur, Fuktig og Eng og park

Generell beskrivelse

Navn/betydning: Geum; smak og macrophyllum; som har veldig store blader.

Beskrivelse: Flerårig. 40-80 cm. Grunnblad langskaftet og mangefinnet med stort og bredt endesmåblad. Stengelblad er breie, grunt trefliket med små øreblad. De gule blomstene er kortskaftet, opprette og åpne. Moden fruktsamling kuleformet, sitter ikke på skaft.
Cirka 250 smånøtter.

Voksested: Vei- og grøftekanter, fuktig og skyggerik skog.

Utbredelse: I sterk spredning på Vestlandet

Lukt og smak: Rot har lukt og smak av nellik.

Innholdsstoffer: Fenolforbindelsen eugenol i roten er en hovedbestanddel i nellikolje og gir den krydderaktige lukten.

Sesong: Kan sankes hele året.

Spiselige plantedeler og bruk: Blad og rot.
Bladene kan kokes som grønnsak, puttes i salatbollen eller brukes som te. Tørket rot har kraftigere smak enn frisk rot. Tørket og malt rot kan brukes som krydder i kraft og supper hvor man ellers ville brukt kryddernellik.

Forvekslingsart: Andre arter i humleblomslekta Geum.