Enghumleblom | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Enghumleblom

Spiselig

Geum rivale

Informasjon

Pensumplante: Ja

Familie: Rosefamilien

Spiselig plantedel: Røtter

Sesong: Sommer

Naturtype: Fuktig og Eng og park

Generell beskrivelse

Navn/betydning: Geum; smak og rivale; som vokser med bekker.

Beskrivelse: Flerårig. 20-40 cm. Mykhåret. Grunnblad med stort, butt endesmåblad. Stengelblad trekoblet med små øreblad. Begerblad rødbrune, spisse, opprette i fruktstadiet, med en nikkende klokkeformet blomst med lyst brunrøde kronblad.
Den modne fruktsamlingen omtrent kulerund.

Voksested: Fuktig gressmark, åpen skog, ved bekker og i vierkratt.

Utbredelse: Vanlig i hele landet opp til snaufjellet.

Lukt og smak: Rot har lukt og smak av nellik.

Innholdsstoffer: Fenolforbindelsen eugenol i roten er en hovedbestanddel i nellikolje og gir den krydderaktige lukten.

Sesong: Sommer.

Spiselige plantedeler og bruk: Blad og rot.
Bladene kan kokes som grønnsak, puttes i salatbollen eller brukes som te. Tørket rot har kraftigere smak enn frisk rot. Tørket og malt rot kan brukes som krydder i kraft og supper hvor man ellers ville brukt kryddernellik.

Forvekslingsart: Andre arter i humleblomslekta Geum.