Fjellfiol | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Fjellfiol

Spiselig

Viola biflora

Informasjon

Pensumplante: Ja

Familie: Fiolfamilien

Spiselig plantedel: Blomst og Blader

Sesong: Sommer

Naturtype: Løvskog, Høyfjell og Barskog

Generell beskrivelse

Navn/betydning: Viola – latin ion eller fion.
Navn på fioler og andre planter som lukter godt.
Biflora betyr to-blomstret.

Beskrivelse: Flerårig. 5-15 cm. Sped stengel. Lysegrønne blad med tynn, nyreformet bladplate som er fint håret i kanten. En eller et par blomster der fire kronblad bøyer seg oppover. Gule blomster med mørke striper.

Voksested: Skog, beitemark, åser, fjellskog og fjell.

Utbredelse: Fjelltrakter fra Viken, Innlandet, Vestfold og Telemark, Agder, Rogaland, indre Vestlandet; vanlig i lavlandet videre nordover til Finnmark.

Lukt og smak: Velduftende, mild smak.

Innholdsstoffer: Saponiner, garvestoffer, slimstoffer og antocyaniner.

Sesong: Sommer.

Spiselige plantedeler og bruk: Blad og blomster. Bladene kan brukes rå i salater eller kokt som grønnsak. Blomstene brukes som garnityr. De kan også kandiseres og brukes til desserter, kaker og is.

Forvekslingsarter: Alle arter i fiolslekta er spiselige.