Gjøkesyre | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Gjøkesyre

Spiselig

Oxalis acetosella

Merknad

Gjøkesyre bør ikke inntas i store mengder pga. oksalsyreinnholdet

Informasjon

Pensumplante: Ja

Familie: Gjøksyrefamilien

Spiselig plantedel: Stilker, Blomst og Blader

Sesong: Vinter, Vår, Sommer og Høst

Naturtype: Løvskog og Barskog

Generell beskrivelse

Navn/betydning: Oxalis – av oxys, som betyr sur, og acetosella av acetum, som betyr eddik.

Beskrivelse: Gjøkesyre, 5 – 10 cm høy, er en krypende plante med tynne jordstengler som sprer seg utover som et teppe i skogbunnen. Blomstene, som er femtallige, er hvite med rosalilla striper. Bladene er trekoplete, med omvendt hjerteformete småblad som sitter på en rødaktig stilk. De er grønne på oversiden og rødlige under. Som unge er bladene myke og lysegrønne, senere i sesongen blir de mørkere grønne.

Voksested: På skyggefulle steder i bar- eller løvskog, helt opp til snaufjellet. Den er ikke særlig næringskrevende.

Utbredelse: Gjøkesyre finnes over hele landet opp til Troms. I Finnmark er den funnet i Sør-Varanger.

Lukt og smak: Mild lukt. Bladene har en frisk, syrlig smak.

Innholdsstoffer: Planten har et høyt C-vitamininnhold. Inneholder oksalsyre.

Sesong: Hele sesongen.

Spiselige plantedeler og bruk: Blad, stilk og blomst.
Brukes som garnityr og i salater, supper og saus.

Forvekslingsart: Kløverslekta