Kjempespringfrø | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Kjempespringfrø

Spiselig

Impatiens glandulifera

Informasjon

Pensumplante: Ja

Spiselig plantedel: Frø, Blomst og Blader

Sesong: Sommer

Naturtype: Veikant og bynatur, Strand og Fuktig

Generell beskrivelse

Navn/betydning: Impatiens av latinsk; utålmodig.
Glandulifera av glandis kjertel, og ferre bærende.

Beskrivelse: Ettårig. 70-150 cm. Stengel svært saftfull og gjennomskinnelig. Mørkegrønne blader som står motsatte eller tre i krans, noe saftfulle; sagtannet bladkant og med kjertler ved grunnen. Store, rosa blomster med en svært kort og krokete nektarspore. Tre begerblad (ser ut som kronblad),fem kronblad, hvor de de fire nederste er sammenvokste i to par. Fruktknute med fem fruktblad. Kapsel som åpner seg eksplosivt og sprer frøene effektivt.

Voksested: Fuktig skog, våt eng, flommark, vannkanter, grøfter og veikanter. Sjelden i tangvoll, men i rask økning.

Utbredelse: Nokså vanlig på Østlandet inn til Hedmark, Oppland og i kyststrøk til Troms og Finnmark.

Lukt og smak: Aromatiske blomster, umodne frø kan minne om erter i smak.

Innholdsstoffer: Sporstoffer og mineraler. Særlig høyt innhold av kalsium og skal derfor ikke spises i overdrevne mengder. Kalsiumoksalat kan gi nyrestein.

Sesong: Sommer.

Spiselige plantedeler og bruk: Blomst, unge blad og frø. Unge blad brukes gjerne som spinat og er vanlig å bruke i curryretter i Nord-India. Frø kan spises rå eller brukes i matlaging.

Forvekslingsart: Springfrø Impatiens noli-tangere, hjemlig art med gule blomster.

Kommentar: Planten har stort spredningspotensiale, sankes forsvarlig og med god samvittighet.