Spiselig
Reynoutria japonica
Pensumplante: Ja
Familie: Slireknefamilien
Spiselig plantedel: Stilker
Sesong: Vår
Naturtype: Veikant og bynatur og Eng og park
Navn/betydning: Reynoutria – etter Reynoutre, fransk naturalist. Japonica – fra Japan.
Beskrivelse: Parkslirekne er en flerårig plante som kan bli 1-2,5 meter høy. Den har opprette, tykke stengler og store, bredt eggrunde blad som er 5-15 cm lange. Stengelen er hul og ofte rødlig med grener i øvre del av planten. De hvite blomstene sitter i glisne, grenete, bladrike aks. Parkslirekne visner helt ned om høsten. Den setter sjelden frø i Norge, men sprer seg vegetativt.
Voksested: I hager og skogkanter, veikanter og på skrotemark.
Utbredelse: Parkslirekne er en innført pryd- eller hekkplante. Den er nokså vanlig sør i landet til og med Trøndelag, mer sjelden i kyststrøk opp til Vesterålen, men er i rask spredning, og av den grunn på Fremmedartslisten.
Lukt og smak: Syrlig lukt. Smak som mild rabarbra eller stikkelsbær.
Innholdsstoffer: Rik på mineraler og antioksidanter. Inneholder oksalsyre.
Sesong: Vår.
Spiselige plantedeler og bruk: Unge skudd og myke grentopper. Unge skudd kokes og spises som asparges. Skudd og blad har en syrlig smak og kan derfor erstatte rabarbra i supper og syltetøy.
Forvekslingsart: Parkslirekne kan forveksles med kjempeslirekne Reynoutria sachalinensis som kan brukes på samme måte.