Pepperrot | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Pepperrot

Spiselig

Armoracia rusticana

Informasjon

Pensumplante: Ja

Familie: Korsblomstfamilien

Spiselig plantedel: Røtter

Sesong: Sommer

Naturtype: Veikant og bynatur og Eng og park

Generell beskrivelse

Navn/betydning: Armoracia av armorakia strandreddik, og rusticana av rusticanus hører til på landsbygda.

Beskrivelse: Flerårig. 50-100 cm. Grunnblad med lange skaft, elliptiske til avlange blad med rundtannet bladkant. Stengelbladene er smale, hvor de nedre er dypt fliket eller delte, og de øvre bladene er linjeformet og hele eller noe tannet i bladkanten. Hårløs stengel med lange, opprette greiner. Blomstene står i en topp med hvite kronblad. Skulpen er rund til elliptisk, med to rekker frø i hvert rom.

Voksested: Gressmark, veikanter og skrotemark.

Utbredelse: Nokså vanlig på Østlandet inn til Hedmark og Oppland.
Noen forekomster i Trøndelag.

Lukt og smak: Mild lukt og sterk smak

Innholdsstoffer: Sennepsolje, eteriske oljer, fenolsyrer, vitamin C, harpiks, stivelse, sukker, flavonoider og kumariner.

Sesong: Sommer, rot kan graves opp hele året før og etter blomstring.

Spiselige plantedeler og bruk: Roten spises rå, stekt eller kokt.

Forvekslingsart: Andre korsblomster.

Kommentar: Pepperrot anbefales ikke å spises i store mengder.