Spiselig
Achillea millefolium
Pensumplante: Ja
Familie: Korgplantefamilien
Spiselig plantedel: Blomst og Blader
Sesong: Vår, Sommer og Høst
Naturtype: Veikant og bynatur og Eng og park
Navn/betydning: Achillea, oppkalt etter den greske sagnhelten Achilles.
Millefolium – med tusen blad, fliker.
Beskrivelse: Flerårig plante som blir opptil 50 cm høy. Planten har seige, krypende jordstengler og kan danne tepper. Lansettformete, dobbelt fjærdelte blad. Blomstene er hvite eller sjeldnere rosa og sitter samlet i små kurver som danner skjermer.
Voksested: Lysåpne steder i eng, veikanter og annen skrotemark.
Utbredelse: Vanlig i hele landet.
Lukt og smak: Aromatisk lukt og bitter smak.
Innholdsstoffer: Eterisk olje, bitterstoffer, salisylsyre og mineraler.
Sesong: Hele sesongen. Blomstrer fra juni og langt utover høsten.
Spiselige plantedeler og bruk: Blomster og unge blad, friske eller tørket.
Vårens første blad kan gjerne anvendes som et fint grønt dryss på poteter, grønnsaker eller i salater. Ryllikblad egner seg også godt som krydder i grønnsaksuppe og tomatsuppe, og til fet mat som fårekjøtt, sild og makrell.
Bladene smaker relativt sterkt, så ryllik må derfor brukes med noe forsiktighet i matlagingen.
Finhakkede blader egner seg utmerket til kryddersmør. Blomster og blad er velegnet til te.
Forvekslingsart: Ingen.