Ryllik | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Ryllik

Informasjon

Pensumplante: Ja

Familie: Korgplantefamilien

Spiselig plantedel: Blomst og Blader

Sesong: Vår, Sommer og Høst

Naturtype: Veikant og bynatur og Eng og park

Generell beskrivelse

Navn/betydning: Achillea, oppkalt etter den greske sagnhelten Achilles.
Millefolium – med tusen blad, fliker.

Beskrivelse: Flerårig plante som blir opptil 50 cm høy. Planten har seige, krypende jordstengler og kan danne tepper. Lansettformete, dobbelt fjærdelte blad. Blomstene er hvite eller sjeldnere rosa og sitter samlet i små kurver som danner skjermer.

Voksested: Lysåpne steder i eng, veikanter og annen skrotemark.

Utbredelse: Vanlig i hele landet.

Lukt og smak: Aromatisk lukt og bitter smak.

Innholdsstoffer: Eterisk olje, bitterstoffer, salisylsyre og mineraler.

Sesong: Hele sesongen. Blomstrer fra juni og langt utover høsten.

Spiselige plantedeler og bruk: Blomster og unge blad, friske eller tørket.
Vårens første blad kan gjerne anvendes som et fint grønt dryss på poteter, grønnsaker eller i salater. Ryllikblad egner seg også godt som krydder i grønnsaksuppe og tomatsuppe, og til fet mat som fårekjøtt, sild og makrell.
Bladene smaker relativt sterkt, så ryllik må derfor brukes med noe forsiktighet i matlagingen.

Finhakkede blader egner seg utmerket til kryddersmør. Blomster og blad er velegnet til te.

Forvekslingsart: Ingen.