Selsnepe | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Selsnepe

Meget giftig

Cicuta virosa

Merknad

Hele planten er meget giftig.
Symptomer kan sees fra 15 min. etter inntak. Oppkast, kraftig mage- og tarmreaksjon, svetting, sikling, svimmelhet, kraftige langvarige kramper, bevisstløshet og respirasjonspåvirkning.

Informasjon

Pensumplante: Ja

Familie: Skjermplantefamilien

Sesong: Sommer

Naturtype: Fuktig

Generell beskrivelse

Navn/betydning: Cicuta, latinsk navn på giftkjeks. Virosus betyr giftig.

Beskrivelse: Flerårig, middelsstor plante, 50 – 120 cm høy, flerårig, glatt og hul, svært giftig, sump- og vannkantplante. Karakteristisk hul og kamret jordstengel (tverrdelt med flere rom), hvit melkesaft som blir guloransje i kontakt med luft. Blad en til tre ganger finnet med hule bladskaft, avlange, sagtannete småblad. Skjerm hvelvet med mange småskjermer uten storsvøp, men seks til åtte smale småsvøp. Kronblad hvite eller noe rødlige. Frukt rund med brede ribber.

Voksested: I sump, vannkanter og delvis myr på næringsrik grunn. Jordstengelen er løst festet til bunnen, og planter kan lett løsne og drive av gårde med vannet til et nytt voksested.

Utbredelse: Sør-østlig utbredelse. Vanlig i Sør-Norge, nord til Nærøy. Kautokeino.

Lukt og smak: Hele planten har en mer eller mindre sellerilignende lukt og smak.

Innholdsstoffer: Inneholder en blanding av polyacetylener. Polyacetylener er svært reaktive forbindelser som kan forårsake symptomer i sentralnervesystemet og celledød.

Sesong: Blomstrer i juli til august.

Spiselige plantedeler og bruk: Ingen, planten er svært giftig.

Forvekslingsart: Den sellerilignende lukten og smaken, og rotstokkens form og farge kan minne om nepe eller sellerirot. Dette har gjort at selsnepe lett kan forveksles med spiselige vekster. Forgiftninger har forekommet både hos beitedyr og mennesker.