Slåpetorn | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Slåpetorn

Merknad

Merknad: kjernen i steinfrukten inneholder blåsyreglykosid, prunasin. Fjern derfor kjernen fra frukten før bruk.

Informasjon

Pensumplante: Nei

Familie: Rosefamilien

Spiselig plantedel: Bær

Sesong: Sommer

Naturtype: Veikant og bynatur, Tørt, Løvskog og Barskog

Generell beskrivelse

Navn/ betydning: Prunus er det latinske navnet for plomme og spinosa betyr stikkende.

Beskrivelse: Slåpetorn er en liten tettgreinet busk på 1-3 m med sprikende kvister og en mengde korte, skarpe vedtorner. Bladene er smalt omvendt eggformet, runde i spissen, lodne under. Bladkanten er sagtaggete. Blomstrer før løvsprett. Blomstene er små og kortskaftet med hvite kronblad. Steinfrukten er rund og blådogget når den er moden.

Voksested: Skogkanter og tørt berg.

Lukt og smak: Frukt er beisk, men får en aromatisk og snerpete smak etter frost.

Innholdsstoffer: Blåsyreglykosid, garvestoff, organiske syrer, pektin, vit C, kalium og andre mineraler.

Spiselige plantedeler og bruk: Bær. Bærene kan fryses, brukes til syltetøy, gele, saft, likør, vin og sirup.

Forvekslingsart: Tindved Hippophaë rhamnoides har også skarpe torner på greinene, men skilles lett på fruktene, disse er oransje. Tindved er også spiselig.