Tunbalderbrå

Spiselig

Lepidotheca suaveolens

Merknad

Tunbalderbrå ble innført til Norge i Botanisk hage på Tøyen, Oslo 1862.

Informasjon

Pensumplante: Ja

Familie: Korgplantefamilien

Spiselig plantedel: Stilker, Blomst og Blader

Sesong: Vår og Sommer

Naturtype: Veikant og bynatur

Generell beskrivelse

Navn/betydning: Suaveolenser latin og betyr duftende.

Beskrivelse: Tunbalderbrå er en lav plante, bare 5-30 cm høy. Rørformete, gulgrønne blomster er samlet i en spiss «kurvknapp» 0,5-1 cm bred. Mangler tungekroner. Blad grågrønne, to til tre ganger parflikete med trådsmale fliker.

Voksested: Tun og dyrket mark, langs veier, på gjødselhauger og ruderatmark. Planten tåler mye tråkk.

Utbredelse: Spredt og vanlig i nesten hele landet, fortrinnsvis i lavlandet.

Lukt og smak: Blomster og blad har sterk og intens aroma og smak som kan minne om ananas, lakris og kamille.

Innholdsstoffer: Garvestoffer, glykosider, bitterstoff og en eterisk olje som minner om den som finnes i kamille. Oljen er grønnaktig av farge, og ikke blå som hos kamille.

Sesong: Mai til august. Plukk kurvene mens de fortsatt er harde, altså i knopp. Bladene kan høstes hele sommeren.

Spiselige plantedeler og bruk: Blad, blomst, stengel (til infusering). Blomsterhodene spises rå eller kokt. Bladene kan også spises, men de har en tendens til å være bitre. De tørkede blomstene kan brukes til å lage en urtete, som smaker som ananas.

Forvekslingsart: Før blomstring kan tunbalderbrå forveksles med den langt sjeldnere kamilleblom Matricaria chamomilla da bladene er ganske like. Kamilleblom er en kjent og mye brukt teplante.