Sankeråvare: Bær og frukt
Sesong: Sommer og Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Kaker og brød og Desserter
Tilberedning: Sylte, Konservere og Koke
Navnet alliansesyltetøy kommer av at det er en blanding av flere typer bær, vanligvis bringebær, jordbær, rips og solbær, men man kan variere med de bærsortene man vil prøve seg fram med. Om man ønsker en mer vill og sanket smak kan man tilsette litt mjødurt sammen med sukkeret.
Bringebær - Rubus idaeus
Rips - Ribes rubrum
Solbær - Ribes nigrum
Jordbær - Fragaria spp.
Mjødurt - Filipendula ulmaria
500 g jordbær (renset og delt i biter)
500 g bringebær
500 g solbær (renset)
500 g rips (renset)
1–1,5 kg sukker (smak til og juster etter hvor søtt du vil ha det)
1 pose (ca. 20 g) fruktpektin (valgfritt, for fastere syltetøy)
2 ss sitronsaft (hjelper med konservering og smak)
Prøv også:
Forbered bærene:
Skyll og rens alle bærene.
Del jordbærene i mindre biter.
Fjern stilker fra rips og solbær.
Kok bærene:
Ha alle bærene i en stor kjele.
Varm forsiktig opp under omrøring til det begynner å koke og bærene begynner å slippe væske.
Tilsett sukker og sitronsaft:
Tilsett sukker litt etter litt mens du rører.
Smak på blandingen og juster sukkermengden etter hvor søte bærene er og hvor søtt du liker syltetøy.
Tilsett sitronsaft og alternativt stjerneanis, kanelstang og konjakk.
Kok syltetøyet:
La det småkoke i ca. 10–15 minutter.
Skum av toppen med en skje for å få klarere syltetøy.
Om du bruker pektin, tilsett det etter anvisningen på pakken mot slutten av koketiden.
Sjekk konsistensen:
Ta «geleprøven»: Ha litt syltetøy på en kald tallerken og sett den i kjøleskapet i noen minutter. Dra en skje gjennom – hvis det “rynker”, er det klart.
Hvis ikke, kok litt til.
Hell over på varme, rene glass:
Bruk sterile glass og lokk.
Fyll syltetøyet varmt på glassene, sett på lokk og snu dem opp-ned i noen minutter for å forsegle dem.
Oppbevar mørkt og kjølig. Etter åpning: i kjøleskap.
Holder seg godt i flere måneder.