Sankeråvare: Nyttevekster
Hva vil du lage?: Vegetar og Krydder og tilbehør
Tilberedning: Konservere, Grille og Bålmat
Skall fra løk og hvitløk er en smaksrik ingrediens som de fleste av oss kaster. Brent løkskall kan brukes til å lage et søtlig kryddersalt som setter piff på sjømat og retter med melkeprodukter og egg.
Av Cornelia Øiestad og Kamil Benon. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 3/2018.
Rødløk - Allium cepa
200 g løkskall
100 g salt
En dyp kjele
Fyrstikker
Tørk skallet. Du kan la det lufttørke, bruke en tørker eller tørke det i ovnen. Legg skallet i en dyp kjele. Ta med deg kjelen, saltet og fyrstikkene og gå ut. Sett fyr på skallet. La det forkulles og kast salt over de brennende skallene. Da vil saltet røykes, noe som gir ekstra god smak. Det er mulig at du må gjenta prosessen med å tenne på et par ganger til skallene er tilstrekkelig forkullet. Du skal ikke bare sitte igjen med aske, men en blanding av skall og aske. Legg et lokk over kjelen og la det stå i ti minutter. Sjekk at alle glørne er slukket.
La blandingen stå å kjøle seg ned, rundt ti minutter. Når skallet er avkjølt og ikke vil gjøre skade på blenderen din, så heller du det over i blenderen og kjører til saltet har fått ønsket konsistens. Hell over på et tett glass. Sett glasset med askeløksalt på bordet så det er tilgjengelig for de som vil ha en ekstra piff på maten.