Bærlær | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Bærlær

Sankeråvare: Bær og frukt

Sesong: Sommer og Høst

Hva vil du lage?: Småretter, Krydder og tilbehør og Desserter

Tilberedning: Konservere og Bake

Sankeråvare

Stikkord

bær konservere tørke

Om oppskriften

Bærlær er moste og tørkede bær, og egner seg godt som snacks eller godteri. Alle typer bær kan brukes, men hvis du bruker bær med store kjerner (som rips og teiebær) bør de siles fra for å få bedre konsistens. Sure bær kan ha godt av å tilsettes litt sukker, honning eller sirup. Tørking er en tradisjonsrik konserveringsmetode, og du kan bruke stekeovn eller dehydrator/sopptørker.

 

Sankeråvare

Blåbær - Vaccinium myrtillus

Bringebær - Rubus idaeus

Bjørnebær - Rubus fruticosus

Rips - Ribes rubrum

Solbær - Ribes nigrum

Jordbær - Fragaria spp.

Ingrediens

200 g bær, ville eller dyrkede

Evt sukker, hvis du bruker sure eller syrlige bær

Fremgangsmåte

  1. Rens bærene, og mos de godt, enten med stavmikser eller i blender/foodprosessor. Smak evt til med sukker, men mange bær gjør seg best naturelle.
  2. Spre massen jevnt utover et bakepapir, husk at bærlæret blir tynnere når det tørker.
  3. Tørk i stekeovn eller dehydrator, på 45-50C i ca 8 timer. Bærlæret skal være helt tørt, og ha konsistens som, ja, lær. Tørker du i stekeovn må døra stå på gløtt, bruk f.eks. en tresleiv.
  4. Klipp opp bærlæret i passe biter, behold gjerne papiret på frem til servering, så unngår du at bitene klistrer seg sammen.
  5. Oppbevar bærlæret i lufttett boks, så holder det seg lenge.