Sankeråvare: Sopp
Sesong: Høst
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter, Sauser, Salater og Krydder og tilbehør
Bispeluer er en fantastisk morsom sopp å finne. Formen av tresnutet hatt er bare helt unik i soppverdenen, og den likner faktisk hodeplagget til de kirkelige. Bispeluen er lett og luftig og føles litt som sprøstekt, oppblåst butterdeig.
Og det er en god sopp. Den føles som og smaker som morkler, men mildere.
Flatmorkel er helt motsatt. Den er flat, fast og begerformet, ligger som klistret til bakken. Den har en tørr konsistens, sånn som svovelkjuke, og litt kornete. Tydelig smak av hermetisk sjampinjong. God sopp dette også!
Vi bestemte oss for stuing. Klassikeren for morkler. Du kan bruke bare den ene soppen eller en blanding. Bispeluestuing, flatmorkelstuing; flatbispestuing; bispemorkelstuing. Men kok først både bispelue og flatmorkel et par ganger, og slå ut vannet mellom hver gang.
Det er to veier til stuingen. Den enkleste er å la soppen surre med løk i stekepannen en stund, så ha i crème fraîche. Da tykner den etter hvert av seg selv. Den andre metoden er å surre løk og sopp med kraft, fløte, rødvin og gjerne litt konjakk. Det gir mer kompleks smak.
Du kan med fordel lære deg oppskriftene på disse to tilnærmingene til stuing. Det er nyttig grunnkunnskap for soppelskeren. Framgangsmåten er lik, men ingrediensene forskjellige.
Oppskriften er hentet fra boken SpiSopp av Tommy Østhagen og Pål Karlsen.
Bispelue - Gyromitra infula
Rødbrun flatmorkel - Gyromitra perlata
Gulbrun flatmorkel - Gyromitra accumbens
Enkel stuing:
2 deler forvellete morkler
1 del løk i skiver
1 del crème fraîche
Hint av hvitløk
Salt og pepper
Feststuing:
300 g forvellete morkler
50 g løk i skiver
1 fedd hvitløk
3 dl fløte
1 dl kraft eller 0,5 buljongterning
1 ss konjakk
1 kvast timian
1 ts sukker
1 ts rødvinseddik
1 ss smør
Salt, pepper
Stek soppen i smøret i 2 minutter, ha i løk og hvitløk. Surr videre i 1 minutt. Ha i resten av ingrediensene. Kokes ned til passe konsistens. Smak til med salt og pepper. Blir stuingen for blek, kan du bruke litt sukkerkulør for å få farge. Ta ut kvasten med timian.
Begge variantene er perfekt tilbehør til stekt fisk eller stekt kjøtt.
Bispelue er en spiselig sopp etter den norske Normlisten, men den har en forvekslingsart som heter narrelue, som er giftig, men sjelden. Selv ekspertene har problemer med å kjenne dem fra hverandre. Derfor anbefaler vi alltid å koke «bispelue» for å eliminere den akutte gyromitrin-risikoen.