Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår
Hva vil du lage?: Vegetar, Krydder og tilbehør, Drikke og Desserter
Tilberedning: Koke
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Bjørk - Betula
Dram, te, saft, tørket eller rått – bjørka har mange bruksmuligheter.
Legg for eksempel en neve bjørkeblader eller to på en krukke med en halvflaske nøytral vodka eller 40 % sprit. Glem krukka et par uker. Sil drammen. Kan brukes som den er, eller søtes med sukkerlake eller sirup etter smak og behag.
Bjørkeblad-te kan lages på friske eller tørkede blader:
Legg en neve friskt, ungt bjørkeløv i en kjele med 5 dl kaldt vann, kok opp, la trekke 5 minutter eller hell 5 dl kokende vann over 1 ss tørkede blader. La trekke 10 minutter.
Tørkede bjørkeblader smaker deilig som te alene eller i blanding med andre urter. Tørkede blader er et mildt og aromatisk krydder i brød, rundstykker og kaker. Eller finknust i vafler. Prøv det i egne oppskrifter!