Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår
Hva vil du lage?: Vegetar, Sauser, Krydder og tilbehør og Drikke
Tilberedning: Konservere og Koke
SAFTKONSENTRAT AV BJØRKEBLAD
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Bjørk - Betula
150-200 g friske, unge bjørkeblad (eller 50 g tørkede blad)
1 kg sukker
25-30 g (1 pose) sitronsyre eller vinsyre
1 liter kokende vann
Bland bjørkeblader, sukker og syre i et stål- eller plastkar, hell over kokende vann og rør til sukkeret er oppløst.
La stå 3-4 dager på kjølig sted og trekke. Sil og hell på flasker. Nå har du et konsentrat som kan brukes i flere oppskrifter.
Bør oppbevares i fryseren, holdbarheten er normalt kun to uker i kjøleskap. Blander du bjørkekonsentrat med vann i forholdet 1:6 (eller etter smak), får du en vidunderlig villdrikk, godt likt av store og små.
Du kan lage «museøresjampanje» ved å blande bjørkekonsentrat og farris i forholdet 1:7.