Bjørkekonsentrat | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Bjørkekonsentrat

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår

Hva vil du lage?: Vegetar, Sauser, Krydder og tilbehør og Drikke

Tilberedning: Konservere og Koke

Sankeråvare

Stikkord

Drikk Konsentrat Sirup Lagring Søtt

Om oppskriften

SAFTKONSENTRAT AV BJØRKEBLAD

Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.

Sankeråvare

Bjørk - Betula

Ingrediens

150-200 g friske, unge bjørkeblad (eller 50 g tørkede blad)

1 kg sukker

25-30 g (1 pose) sitronsyre eller vinsyre

1 liter kokende vann

Fremgangsmåte

Bland bjørkeblader, sukker og syre i et stål- eller plastkar, hell over kokende vann og rør til sukkeret er oppløst.

La stå 3-4 dager på kjølig sted og trekke. Sil og hell på flasker. Nå har du et konsentrat som kan brukes i flere oppskrifter.

Bør oppbevares i fryseren, holdbarheten er normalt kun to uker i kjøleskap. Blander du bjørkekonsentrat med vann i forholdet 1:6 (eller etter smak), får du en vidunderlig villdrikk, godt likt av store og små.

Du kan lage «museøresjampanje» ved å blande bjørkekonsentrat og farris i forholdet 1:7.