Bokhvetesalat med rosenkålblomst | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Bokhvetesalat med rosenkålblomst

Sankeråvare: Nyttevekster

Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Salater

Tilberedning: Sylte, Koke og Bake

Stikkord

Blomst Vinaigrette Forrett Salat

Om oppskriften

Bokhvetesalat med pastinakk, syltet rødløk, rosenkålblomst og pepperotvinaigrette

Av Cornelia Øiestad og Kamil Benon. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2019.

Sankeråvare

Rosenkålblomst - Brassica oleracea

Ingrediens

 

Til syltet rødløk:

Ingredienser

1 dl eddik 7%

2 dl sukker

3 dl vann

3 rødløk

 

Til pepperotvinaigrette:

1,5 dl nøytral matolje, som for eksempel solsikkeolje

Et stykke pepperrot, tilpass mengden etter egen smak

0,5 dl sitron eller eddik

Salt

Pepper

 

Til bokhvetesalat:

4 porsjoner

 

4 pastinakkrøtter

2 dl hel bokhvete

5 dl vann

En håndfull blomster, for eksempel rosenkålblomster

Salt

 

Fremgangsmåte

Syltet rødløk:

Skjær rødløk i tynne skiver og legg dem på et rent glass. Kok opp eddik, sukker og vann til sukkeret har løst seg opp. Hell den kokende laken over rødløken. Sett på lokket og la blandingen avkjøle seg. Løken er ferdig syltet etter et par timer. Den kan holde seg i kjøleskapet et par uker.

 

Pepperotvinaigrette:

Skrell pepperroten og riv den med et fint rivjern. Ha pepperroten oppi et rent glass og hell olje over. La det stå og godgjøre seg en stund så smaken av pepperroten får bre seg i oljen. Bland ut med eddik eller sitronsaft og smak til med salt og pepper.

 

Bokhvetesalat:

Sett på ovnen på 175 grader. Skyll pastinakken og plasser den med skallet på i en ildfast form. Bak pastinakken i 30 minutter til den er mør. Den kan godt kjøle seg ned litt før du bearbeider den videre.

Forarbeid:

Legg bokhveten i en kjele med kaldt vann over natten.

Eller:

Legg bokhvete i en kjele med vann og kok opp vannet. Sil av vannet og skyll bokhveten i kaldt vann. Vask ut av kjelen før du har bokhveten oppi på nytt.

Legg bokhveten tilbake i kjelen. Ha over 5 dl kaldt vann og kok opp. Når vannet koker, så rør om i kjelen og legg på lokket. La det stå og putre på svak varme i 10 minutter. Skru av platen. La det stå og svelle i 10 minutter. Smak til med salt.

Skjær pastinakkrøttene på langs i fire båter.

Bland bokhvete, rødløk og pepperotvinaigrette. Legg opp på porsjonstallerkner. Dander med pastinakk og blomster før du serverer.