Sankeråvare: Nyttevekster
Hva vil du lage?: Vegetar, Småretter og Salater
Tilberedning: Sylte, Koke og Bake
Bokhvetesalat med pastinakk, syltet rødløk, rosenkålblomst og pepperotvinaigrette
Av Cornelia Øiestad og Kamil Benon. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2019.
Rosenkålblomst - Brassica oleracea
Til syltet rødløk:
Ingredienser
1 dl eddik 7%
2 dl sukker
3 dl vann
3 rødløk
Til pepperotvinaigrette:
1,5 dl nøytral matolje, som for eksempel solsikkeolje
Et stykke pepperrot, tilpass mengden etter egen smak
0,5 dl sitron eller eddik
Salt
Pepper
Til bokhvetesalat:
4 porsjoner
4 pastinakkrøtter
2 dl hel bokhvete
5 dl vann
En håndfull blomster, for eksempel rosenkålblomster
Salt
Syltet rødløk:
Skjær rødløk i tynne skiver og legg dem på et rent glass. Kok opp eddik, sukker og vann til sukkeret har løst seg opp. Hell den kokende laken over rødløken. Sett på lokket og la blandingen avkjøle seg. Løken er ferdig syltet etter et par timer. Den kan holde seg i kjøleskapet et par uker.
Pepperotvinaigrette:
Skrell pepperroten og riv den med et fint rivjern. Ha pepperroten oppi et rent glass og hell olje over. La det stå og godgjøre seg en stund så smaken av pepperroten får bre seg i oljen. Bland ut med eddik eller sitronsaft og smak til med salt og pepper.
Bokhvetesalat:
Sett på ovnen på 175 grader. Skyll pastinakken og plasser den med skallet på i en ildfast form. Bak pastinakken i 30 minutter til den er mør. Den kan godt kjøle seg ned litt før du bearbeider den videre.
Forarbeid:
Legg bokhveten i en kjele med kaldt vann over natten.
Eller:
Legg bokhvete i en kjele med vann og kok opp vannet. Sil av vannet og skyll bokhveten i kaldt vann. Vask ut av kjelen før du har bokhveten oppi på nytt.
Legg bokhveten tilbake i kjelen. Ha over 5 dl kaldt vann og kok opp. Når vannet koker, så rør om i kjelen og legg på lokket. La det stå og putre på svak varme i 10 minutter. Skru av platen. La det stå og svelle i 10 minutter. Smak til med salt.
Skjær pastinakkrøttene på langs i fire båter.
Bland bokhvete, rødløk og pepperotvinaigrette. Legg opp på porsjonstallerkner. Dander med pastinakk og blomster før du serverer.