Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Vegetar, Kaker og brød og Desserter
Tilberedning: Bake
Bollekake med mjødurtkrem og syltet rabarbra.
Av Cornelia Øiestad og Kamil Benon. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2019.
Mjødurt - Filipendula ulmaria
1 langpanne
Til mjødurtkrem:
5 eggeplommer
3 dl melk
½ dl sukker
1 ss maisenna
4 g mjødurt
Til syltet rabarbra:
2 stilker rabarbra
½ dl vann
1 dl sukker
½ dl eplesidereddik
Til bolledeig:
950 g havremel eller havregryn
150 g sukker
¼ ts salt
25 g gjær
1 egg
150 g smør
5 dl melk, eventuelt litt mer om deigen blir for fast
Litt smør til langpannen
Mjødurtkrem:
Ha alle ingrediensene i en kjele. Varm opp forsiktig. Blandingen skal ikke koke, men trekkes på middels varme til den tykner. Sett kjelen til side når blandingen har tyknet. La den kjøle seg ned.
Syltet rabarbra:
Vask rabarbra og skjær stilkene i et par centimeter lange biter. Bland vann, eddik og sukker. Kok opp blandingen og rør til sukkeret er blandet ut. Legg rabarbra oppi og kok til den er mør. Sil av laken og la rabarbrabitene kjøle seg ned.
Bolledeig:
Kjør havregryn i en matmølle til det blir til mel, hvis du har brukt havregryn.
Bland alle ingredienser og elt deigen til den blir smidig. Du må gjerne bruke en kjøkkenmaskin til å elte degien, dersom du har det. La deigen heve under et klede til den blir dobbelt så stor.
Varm stekeovnen til 175 grader. Smør langpannen og bre deigen ut over hele. Lag mange groper i deigen. Fyll gropene med syltet rabarbra og mjødurtkrem. Stek bollekaken til den er gjennomstekt.
Dekorer kaken med litt melis og blomster. Server.