Bollekake med mjødurtkrem | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Bollekake med mjødurtkrem

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Vegetar, Kaker og brød og Desserter

Tilberedning: Bake

Sankeråvare

Stikkord

Dessert Kake Bolle Fest Søtt Blomst

Om oppskriften

Bollekake med mjødurtkrem og syltet rabarbra.

Av Cornelia Øiestad og Kamil Benon. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 1/2019.

Sankeråvare

Mjødurt - Filipendula ulmaria

Ingrediens

1 langpanne

 

Til mjødurtkrem:

5 eggeplommer

3 dl melk

½ dl sukker

1 ss maisenna

4 g mjødurt

 

Til syltet rabarbra:

2 stilker rabarbra

½ dl vann

1 dl sukker

½ dl eplesidereddik

 

Til bolledeig:

950 g havremel eller havregryn

150 g sukker

 ¼ ts salt

25 g gjær

1 egg

150 g smør

5 dl melk, eventuelt litt mer om deigen blir for fast

Litt smør til langpannen

 

Fremgangsmåte

Mjødurtkrem:

Ha alle ingrediensene i en kjele. Varm opp forsiktig. Blandingen skal ikke koke, men trekkes på middels varme til den tykner. Sett kjelen til side når blandingen har tyknet. La den kjøle seg ned.

 

Syltet rabarbra:

Vask rabarbra og skjær stilkene i et par centimeter lange biter. Bland vann, eddik og sukker. Kok opp blandingen og rør til sukkeret er blandet ut. Legg rabarbra oppi og kok til den er mør. Sil av laken og la rabarbrabitene kjøle seg ned.

 

Bolledeig:

Kjør havregryn i en matmølle til det blir til mel, hvis du har brukt havregryn.

Bland alle ingredienser og elt deigen til den blir smidig. Du må gjerne bruke en kjøkkenmaskin til å elte degien, dersom du har det. La deigen heve under et klede til den blir dobbelt så stor.

Varm stekeovnen til 175 grader. Smør langpannen og bre deigen ut over hele. Lag mange groper i deigen. Fyll gropene med syltet rabarbra og mjødurtkrem. Stek bollekaken til den er gjennomstekt.

Dekorer kaken med litt melis og blomster. Server.