Brennesle- og løpstikkesuppe | Norges sopp- og nyttevekstforbund

Brennesle- og løpstikkesuppe

Sankeråvare: Nyttevekster

Sesong: Vår og Sommer

Hva vil du lage?: Vegetar, Supper, Småretter og Hovedretter

Tilberedning: Koke

Sankeråvare

Stikkord

Ugress Kremet Middag Lunsj Forrett

Om oppskriften

Av Borgny Helnes. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 2/2015.

 

Sankeråvare

Brennesle - Urtica dioica

Løpstikke - Levisticum officinale

Ingrediens

1 liter sammenpressede ferske brennesleblader

8 dl løpstikkeblader

75 g smør

12 løk

4 fedd hvitløk

1 ts revet muskatnøtt

72 ts malt hvit pepper

Kyllingkraft eller buljong, grønnsakbuljong kan også brukes

1 skrellet potet i biter

2 ss sherry

2 ss creme fraiche eller rømme

1 dl fløte

 

Fremgangsmåte

Løk og hvitløk surres i smør til de er blanke.

Tilsett hakkede løpstikkeblader og la det surre videre i 5 min.

Tilsett hakkede brennesleblader og la det surre med i 2 min.

Ha i revet muskatnøtt og malt hvit pepper, bland godt og la blandingen surre et par minutter. Pass på at det ikke er for sterk varme og blir brent.

Tilsett 2 1 kraft og en skrellet potet. Kok til poteten er myk, gjerne litt overkokt.

Avkjøl litt og mos alt på en matlagingsmaskin eller med stavmikser, konsistensen bør være jevn og fin.

Deretter tilsettes mer kraft til passe konsistens på suppen.

Tilsett sherry og kok opp, la koke ca 5 min.

Rør sammen creme fraiche og fløte, Ta suppen av varmen og rør inn fløteblandingen.

Server med kokte egg og godt brød. Suppen kan benyttes som forrett, middag, lunsj eller kvelds- og nattmat.Levisticum officinale