Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Vegetar, Supper, Småretter og Hovedretter
Tilberedning: Koke
Av Borgny Helnes. Publisert i Sopp og nyttevekster nr 2/2015.
Brennesle - Urtica dioica
Løpstikke - Levisticum officinale
1 liter sammenpressede ferske brennesleblader
8 dl løpstikkeblader
75 g smør
12 løk
4 fedd hvitløk
1 ts revet muskatnøtt
72 ts malt hvit pepper
Kyllingkraft eller buljong, grønnsakbuljong kan også brukes
1 skrellet potet i biter
2 ss sherry
2 ss creme fraiche eller rømme
1 dl fløte
Løk og hvitløk surres i smør til de er blanke.
Tilsett hakkede løpstikkeblader og la det surre videre i 5 min.
Tilsett hakkede brennesleblader og la det surre med i 2 min.
Ha i revet muskatnøtt og malt hvit pepper, bland godt og la blandingen surre et par minutter. Pass på at det ikke er for sterk varme og blir brent.
Tilsett 2 1 kraft og en skrellet potet. Kok til poteten er myk, gjerne litt overkokt.
Avkjøl litt og mos alt på en matlagingsmaskin eller med stavmikser, konsistensen bør være jevn og fin.
Deretter tilsettes mer kraft til passe konsistens på suppen.
Tilsett sherry og kok opp, la koke ca 5 min.
Rør sammen creme fraiche og fløte, Ta suppen av varmen og rør inn fløteblandingen.
Server med kokte egg og godt brød. Suppen kan benyttes som forrett, middag, lunsj eller kvelds- og nattmat.Levisticum officinale