Sankeråvare: Nyttevekster
Sesong: Vår og Sommer
Hva vil du lage?: Drikke
Tilberedning: Konservere, Koke og Fermentere
Oppskriften er hentet fra boken Matsprell av Inger Lise Østmoe.
Brennesle - Urtica dioica
1 snau kg unge nesleskudd
4,5 liter vann
450 g sukker (brunt eller hvitt etter smak)
25 g vinsyre
15 g gjær (helst vingjær fra apotek eller vinutstyrsbutikk)
(ev. 1 ts revet frisk ingefær som krydder)
Kok neslene i vannet i 15 minutter.
Sil og tilsett væske, sukker og vinsyre. Varm opp og rør til alt er oppløst. La stå til det er lunkent, tilsett gjæren, som du har rørt ut i en desiliter av væsken. Hell væsken over i en ren dunk eller bøtte. Dekk med klede, pass på at dette ikke faller ned i væsken.
La stå og gjære i 4 døgn på badet.
Fjern skummet og dekantér væsken uten å få med bunnfallet. Hell på kraftige flasker som korkes og bindes opp.
Ikke bruk glassflasker med skrukork, ifall overbrusing: Flaskene kan gå i lufta så glasskår slynges til alle kanter! Med vanlige korker som bindes fast på gammeldags vis, har væsken en mulighet til å slippe ut uten at flasken eksploderer.
Brennesleølet er drikkeklart etter få dager på flaske. Det er en deilig sommerdrikk som minner om ingefærøl. En isbit med et mynteblad i gir en ekstra spiss.